Temat: [Transit 1994-2000] 2.5TD ustawienie pompy wtryskowej Lucas
View Single Post
Stary 08-02-2023, 22:49   #1
Doomek
ford::beginner

Imię: Rafal
Model: Transit
Silnik: 2.5TD
Rocznik: 1998
Domyślnie 2.5TD ustawienie pompy wtryskowej Lucas

Dzień dobry,

Walczę od kilku dni z Transitem, który rzucił palenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zczytałem błędy i z tego co udało mi się ustalić są 2 główne problemy:

P1178 - Źle ustawione koło pompy
P1180, P1182, P1184 - problem pedału przyspieszenia

I teraz tak: silnik po złożeniu udało mi się odpalić, po czym przestał reagować na pedał gazu i zgasł. Nie chciał odpalić, po poprawieniu wtyczki pod pedałem wszystko wróciło do normy. W tej chwili po kilkudniowym postoju już nie odpala. Na początek wymieniłem pompę wstępną paliwa na nową Pierburg, nic to nie dało, myślałem że moze coś z rozrządem ale jest ustawiony ok. Teraz zasadnicze pytanie, co może wpływać na problemy z uruchomieniem? Źle ustawiona pompa czy rzeczywiście pedał gazu ma coś do tego?

Co do ustawienia pompy, chciałem być cwany i zaznaczyłem przed zdjęciem samej pompy jak była ustawiona. Ustawiłem ją identycznie ale skoro wywala błąd to może powinienem ustawić ją na nowo? Teoretycznie z tego co czytałem powinienem poluzować śruby koła pompy wtryskowej na napiętym rozrządzie i skręcić je w takiej pozycji jak się koło samo ustawi (pewnie z wyjętą blokadą). Dobrze to rozumiem? Pasek rozrządu jest szeroki, samochód z 1998 roku, silnik 4GB, napinacz nowy.
Doomek jest offline   Odpowiedź z Cytatem