Odp: 2.5TD ustawienie pompy wtryskowej Lucas
Pompa była wysyłana do serwisu Bosch na uszczelnienie bo leciało z niej ciurkiem. Po testach na stole podobno wszystko jest sprawne. Kołki specjalnie do tego silnika mam i tak ustawiałem rozrząd. Kołki pasują ale mimo to wywala blad ustawienia kąta wtrysku. Dlatego uznałem że coś jest nie tak. Układ napewno był zapowietrzony ale silnik już raz odpalił i chodził dobrze. Po kilku dniach już go nie odpaliłem dlatego wymieniłem pompę wstępną, wyglądało na to że paliwo wraca do baku. Dzisiaj spróbuję delikatnie poprzestawiać koło pompy w lewo i prawo, zobaczę czy to coś zmieni. Na instrukcji dostarczonej z napinaczem była informacja że pasek zakładam z kołkami ustalającymi, luzuje koło pompy wtryskowej, napinam napinacz, usuwam kołek pozycjonujący koło pompy i tak wszystko skręcam. Tak jakby napinacz ustalał przesunięcie kąta wtrysku. Pytanie co powinno definiować te kilka milimetrów w lewo lub prawo przy ustawianiu wyprzedzenia kąta wtrysku? To się doregulowuje na podstawie tego jak chodzi silnik? Np. za twardo to w lewo, za mało mocy czy słabe odpalanie to w prawo?
|