View Single Post
Stary 14-02-2023, 20:19   #8
zbyszek10
ford::amateur

Model: ford focus kombi, S-max
Silnik: 1.8 TDDI, 2.0 TDCI
Rocznik: Focus 2000, Smax 2012
Domyślnie Odp: Nie działają wycieraczki - błąd b1131 w forscanie

Witam kolegów. Chodzi o S-max MK1 lift. Od kilku dni mam taki sam problem z wycieraczkami.
Błędy to C1120 i brak świateł cofania a drugi to B1131 moduł silnika wycieraczek i przednie nie działają. Był jeszcze problem z zapalającymi się światłami mijania i jazdy dziennej które same się zapalały, przednie ciągłym a tylne przerywały. Wszystko to stało się na drugi dzień po przyjechaniu z trasy. Wieczorem zauważyłem w garażu że coś się świeci. Światła w końcu naprawiły się same po dłuższej pracy silnika na postoju jak dobrze nagrzało się pod maską światła zaczęły przygasać kilka razy i w końcu przestały same świecić i było już jest ok. Włączały się normalnie włącznikiem, ale wyłączone można było je włączyć też dźwignią wycieraczek przednich ale wycieraczki nie działały. Trwało to tak przez kilkukrotne włączanie wycieraczek i w końcu uspokoiło się ze światłami. Na dzień dzisiejszy mam auto sprawdzone pod względem przejść w instalacji i jest ok. Sprawdzone forscanem działanie przełączników wszystkie tryby i przekaźnik wycieraczek jest ok.
Włącznik świateł wstecznych ok a świateł brak. W dalszym ciągu nie chce to zaskoczyć. Rozbierałem moduł BCMI i w zielonym gnieździe było trochę nalotu niebieskiego na 4 grubszych pinach od spodu. Bez problemu Dało się doczyścić, styki również. Podmieniany był silnik lewy od wycieraczki który steruje też prawym silnikiem.

Ostatnio edytowane przez zbyszek10 ; 14-02-2023 o 20:22
zbyszek10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem