Odp: Zbyt niskie napięcie akumulatora - usterka czy zuźycie?
Witam,
podepnę się w tym temacie i z góry proszę o wyrozumiałość, gdyż nie jestem fachowcem ale wolę skonsultować problem z osobami doświadczonymi.
Mondeo 2.0 tdci z 2015 r. z akumulatorem Varta 75Ah 730A wymienionym jesienią 2021 r. nigdy nie zawiódł przy porannym odpalaniu nawet w mróz poniżej 10 stopni ale po przejechaniu odcinka drogi pojawia się komunikat „Niski poziom akumulatora Funkcje czasowo wyłączone”. Następnie po minucie, dwóch jazdy wszystko wraca do normy jakby nigdy nic. Czasami jednak przechodzi w kolejne komunikaty: „System ładowania Natychmiast serwis” i wyłącza m.in. komputer, system wspomagania, układ hamulcowy. Po przeczekaniu tego przez ok. 5 min. na włączonym silniku wszystko wraca do normy jakby nigdy nic. W warsztacie wskazano mi, że prawdopodobnie to wina akumulatora ale, że nie ma jak podmienić aby sprawdzić to najpierw należy zakupić nowy. Z tym, że komunikaty takie zaczęły pojawiać się bardzo sporadycznie już od ponad 2 miesięcy (wydaje mi się, że po wymianie sprzęgiełka alternatora). Na początku jakby przy niższych temperaturach (-6/-10) lub większej wilgotności. Obecnie praktycznie kilka razy w tygodniu. Czasami po 10 minutach jazdy, czasami po 20 minutach. Często przy wolnych obrotach w mieście ale i na trasie poza miastem. Czy rzeczywiście może to być wina akumulatora który nawet po dwóch dniach i przy – 10 stopniach nigdy nie ma problemu z rozruchem, a pojawia się to wszystko po przejechaniu jakiegoś odcinka trasy?
Bump:
Ostatnio edytowane przez Andrew.14 ; 28-02-2023 o 09:47
|