Temat: [Mondeo 2007-2014] 2.0 ecoboost 240 KM przerywa
View Single Post
Stary 01-03-2023, 12:54   #1
Wójas
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2010
Domyślnie 2.0 ecoboost 240 KM przerywa

Witam, czytałem kiedyś na forum podobny temat ale nie został rozwiązany i miałem lekko inne objawy, posiadam mondeo 2010r 2.0 ecoboost od 9 lat i 2 lata temu podczas jazdy trzymając gaz w jednej pozycji najczęściej na zimnym silniku podczas jazdy silnik szarpał tak jak by nieregularnie wypadał zapłon na jednym cylindrze, obojętnie jaki bieg i jakie obroty i jaka prędkość ale częściej w niższym zakresie obrotów. Wymieniałem świece zapłonowe, cewki zero poprawy, po kilku kilometrach objawy ustępowały ale nie zawsze i czasem pojawiały się też na rozgrzanym silniku, czyli trochę taka loteria, komputer nigdy żadnego błędu nie wywalił, i po podpięciu do komputera zero błędów, czyściłem kostki od czujników jakie tylko znalazłem, z czasem zauważyłem że po zgaszeniu i ponownym odpaleniu objawy ustępowały ale po ostygnięciu silnika wracały, z czasem problem narastał, choć zwróciłem uwagę że jak tankuję do pełna jest lepiej ale jak jest mało paliwa to problem jak by narastał, miałem zaglądać do baku ale w między czasie wlałem przy tankowaniu dodatek do benzyny taki z popularnych serwisów aukcyjnych, jak by lepiej ale problem dalej występował, więc przy następnym tankowani wlałem inny dodatek trochę tańszy i po wyjeżdżeniu drugiego baku zaczęło się poprawiać, postanowiłem że przy następnym tankowani do pełna znów wleję i też tak zrobiłem i wlałem całkiem tani produkt i przy końcu zbiornika problem był już bardzo sporadyczny, następnie przy kolejnym tankowaniu już nic nie wlewałem i było już ok, wypaliłem od tego czasu już 3 zbiorniki i problem znikł, silnik jak by ciszej chodzi, jest elastyczniejszy, lepiej się zbiera, skrzynia też jak by lepiej - płynniej zmienia biegi (automat), spalanie spadło o 0,5 l na 100 km (nie kasowałem średniego spalania od 3 lat i spadło z 9,6 na 9,1l), mechanicy podejrzewali ze może głowica, może zmienne fazy, może pierścienie, a okazuje się że albo to syf w układzie paliwowym albo woda lub wtryskiwaczy się zawieszał, problem występował od 2 lat, zanim wydasz worek pieniędzy może warto wydać kilka zł na produkt tego typu, nie reklamuję tu rządnych produktów, po prostu u mnie to pomogło może komuś się to przyda. Pozdrawiam
Wójas jest offline   Odpowiedź z Cytatem