Temat: [S-MAX 2006-2015] 7 miejsc w dowodzie a 5 a aucie ?
View Single Post
Stary 09-03-2023, 14:30   #114
AstraC
FCP member

Imię: Grzesiek
Model: Vectra B / S-Max II
Silnik: 2.2 DTI / 2.5 ale turbo nie ma
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: 7 miejsc w dowodzie a 5 a aucie ?

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale czego byś nie przepuścił? Samochoodu, który ma homologację na 7 miejsc (i taki wpis jest np. w holenderskich papierach) a z fabryki wyjechał z 5. fotelami? I nie ma dlatego pasów, podłogi i siedzeń przygotowanych dla 3. rzędu?

Problem się robi dopiero po polskiej stronie. I ten "problem" mocno zależy od diagnosty. Ja nigdy nie doświadczyłem przykrości w postaci odmowy podbicia przeglądu, a długi czas byłem w identycznej sytuacji.
Samochodu, który ma w dowodzie rejestracyjnym ilość miejsc: 7, a w rzeczywistości miejsc ma 5, bo jako taki wyjechał z fabryki, a przysłowiowy "Janusz" dołoży po swojemu i w trakcie wypadku źle dołożone fotele lub/i pasy pozabijają pasażerów - i w sumie czego w sądzie nie powiesz to jesteś umoczony - bo albo potwierdziłeś nie prawdę (5 miejsc w rzeczywistości vs. 7 w dowodzie) albo dopuściłeś niewłaściwie zamontowane fotele.
W krajach gdzie jest wyższa kultura techniczna może to nie mieć znaczenia, w Polsce niestety jeszcze do tego nie dorośliśmy.