Błąd komunikacji CAN automatycznej skrzyni biegów U40100
Cześć
Jestem waścicielem Forda S-Max z 2018 z PowerShiftem. Od kilku dni zaczął on się jednak dziwnie zachowywać. Zazwyczaj podczas postoju na światłach obroty nagle zaczynają lekko się podnosić po czym pojawia się komunikat "Skrzynia biegów ograniczone działanie". Zaraz potem skrzynia wrzuca coś jakby bieg neutralny, samochód jedzie toczy się, ale jak wcisnę gaz to szarpie jak szalony. Po chwili objaw ustępuje i nie ma żadnych problemów. Poza tym skrzynia działa bardzo dobrze, można przejechać wiele kilometrów bezobjawowo. Wsteczny, tryb sportowy, wszystko działa, nie szarpie.
Auto ma około 130k, wszystkie serwisy na czas, olej skrzyni wymieniany około roku temu przy 120k. 2.0 TDCI 180KM, AWD
Podłączyłem interfejs diagnostyczny i dostaje kilka błędów.
U040100 - Komunikacja CAN z komputerem, Błąd w przesyłaniu danych
P017000 - Silnik spalinowy: Mieszanina paliwowa/powietrzna, zakłócenie działania
P027292 - Regulacja równomiernej pracy: 4 cylinder, poza zakresem danych
Wydaje mi się że to się dzieje na ciepłym silniku i wyłącznie w okolicach świateł (ruszanie, dojeżdżanie).
Czy ktoś z was spotkał się z podobnymi objawami, może ktoś ma jakiś pomysł co mógłbym sprawdzić? W sumie jeśli ktoś zna fachmana od Fordów, to bardzo proszę o namiar. Już byłem u dwóch, sugerują problem z elektryką/elektroniką, ale nie chcą się tego podejmować.
|