View Single Post
Stary 15-03-2023, 22:08   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Nie odpala - Trochę łapal z początku teraz tylko kręci

Cytat:
Napisał toros72 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wyskakuje błąd P0201-202-203-204 kody świadczące o usterce wtryskiwacza.
No nie, te błędy mówią o usterce obwodu elektrycznego wtryskiwaczy. Albo przerwa obwodu, albo zwarcie. Czyli może być wiązka uszkodzona (przetarta, zerwana, uszkodzony wtyk itp.), albo uszkodzone są cewki wtryskiwaczy. Faktem jest, że te cewki czasem zachowują się wchodząc w tzw. stany chwiejne - raz jest ok, a raz źle. Ale wszystkie na raz? Ja raz miałem ten błąd, oddałem wtryskiwacz do naprawy bo nie palił jeden cylinder, podczas kontroli było ok, ale wymienili cewkę na inną używaną (po taniości) i potem już wszystko było ok, silnik palił na ten cylinder bez żadnych innych problemów.
Nie wiem jak interpretować, że wszystkie wtryskiwacze mają uszkodzone obwody sterowania - po regeneracji...
Sprawdziłbym wiązkę (ten fragment podłączany do wtryskiwaczy), jeżeli nic podejrzanego tam nie ma, to wyjąłbym wtryskiwacze i zaniósł do sprawdzenia do innego zakładu.

Czujnik położenia wału - chodziło ci o głębokość włożenia, czy o przesunięcie obwodowe (kąt wyprzedzenia wtrysku)? Bo ja zrozumiałem, że zmieniłeś przesunięcie obwodowe - a to ustawić to ciężka sprawa... Starta końcówka czujnika mogła być od opiłków, które rozrzuca koło zamachowe (opiłki z łbów śrub mocujących dwumasę oraz z uzębienia wieńca i rozrusznika).

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 15-03-2023 o 22:23
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem