View Single Post
Stary 28-03-2023, 12:54   #49
Tomasz76
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Focus Active X FL
Silnik: 1.0 hybrid mhev 155KM A7
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Focus 1.0 155KM po FL 2023r Recenzja

Zauważyłem kolejne różnice pomiędzy autami. Przewagą Golfa nad Focusem jest sposób działania systemu start-stop. Pomimo tego, że obydwa silniki to miękkie hybrydy, to płynność uruchamiania i gaszenia silnika lepsza jest w Golfie. W Focusie trochę czuć, gdy silnik uruchamia się i gaśnie. W Golfie nawet nie wiesz kiedy się to dzieje. Myślę, że jest to zasługa 4 cylindrów. Poza tym bardzo często silnik w Golfie przechodzi w tryb żeglowania, co przyczynia się do niższego zużycia paliwa. Golf pomimo wyższej pojemności silnika spala trochę mniej paliwa od Focusa. Czy warto zatem zmniejszać pojemności silników? Uważam, że nie. Focus przejechał już 3tys km, a Golf 50tys. Średnie spalanie w Focusie z całego dystansu wynosi 7 litrów. Nie zmienia to jednak mojej opinii, że silnik w Focusie jest bardzo fajny. Zapierdziela, jak szalony i nie przenosi wibracji na nadwozie. Automatyczne skrzynie biegów w obydwu samochodach pracują bez zarzutu. System multimedialny Sync4 działa nadal bardzo płynnie i nie wiesza się. W Golfie system też działa coraz lepiej, ponieważ są częste aktualizacje. W Golfie podświetlane są wszystkie 4 klamki w drzwiach, a w Focusie nie podświetlają się w ogóle. W VW podświetlany jest też pasek ledowy biegnący wzdłuż maski pomiędzy przednimi reflektorami. Pod względem oświetlenia wewnętrznego i zewnętrznego Golf zdecydowanie wygrywa z Focusem. Wracając do wygody foteli, to zapomniałem dodać, że w Golfie fotel kierowcy oprócz pamięci i elektryki ma jeszcze funkcję masażu. Jest to rzadko spotykane w tej klasie aut. Nie bez powodu fotele te mają certyfikat AGR i należą do mega wygodnych. Z biegiem czasu znajdę zapewne kolejne różnice pomiędzy autami. Które auto bym wybrał? Gdyby Golf miał tak dobrze odizolowane wnętrze od otoczenia zewnętrznego, jak jest w Focusie i miał tak precyzyjny układ kierowniczy, jaki jest w Focusie, to wybrałbym Golfa. Każdy ma inne wymagania odnośnie auta. Dla mnie cisza w kabinie, to jeden z najważniejszych kryteriów przy zakupie nowego samochodu. Dlatego też zrezygnowałem z zakupu nowego modelu Hondy Civic i oczywiście Corolli. Pozostaje jeszcze kwestia drobnych usterek obydwu samochodów. Tutaj na razie lepszy jest Focus, ponieważ z Golfem na początku użytkowania, byłem kilka razy w serwisie. Focusem na razie ani razu.
Tomasz76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem