View Single Post
Stary 01-04-2023, 11:42   #132
august_xy
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Edge
Silnik: 2.7
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: kodowanie swiatel led

Cytat:
Napisał Rafaltomasz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pomocy czy przy zamianie lamp edge usa full Led 2019 titanium na full Led Europa ( według mnie różnią się wizualnie tylko odblasku z pom. na białe) trzeba coś jeszcze zmieniać np. hcm czy piny bo nie działa poziomowanie i najważniejsze światka drogowe?
Hej Wszystkim! Mam podobny problem do kolegi z cytatu. Wozidło to Ford Edge 2019 ST z fabrycznie zamontowanymi lampami Full Led (dwusoczewkowe), w którym po założeniu lamp Full Led EU nie działają światła drogowe, nie załączają się także po zwłoce 2s. Na chwilę obecną nie dokładałem modułu HCM.

Przeglądając forum nie natrafiłem na konkretną odpowiedz, przepinanie Pinów 10 -> 1 oraz 2 -> 5 wydawało się na pierwszy rzut oka rozwiązaniem. Po zweryfikowaniu gniazda w lampach EU okazuje się, jednak że miejsce gdzie ląduje pin 5 jest puste, więc nie pozostało nic innego jak miernik i sprawdzić co jest gdzie. Poniżej pozwolę sobie zamieścić rozpiskę wtyczki USA naniesioną na grafikę udostępnioną przez @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , wyszarzone pola oznaczają brak przewodu we wtyczce lub brak styku w gnieździe lampy.

Wtyczka_16pin.jpg

W miejscu gdzie widnieje 8V, nie sprawdzałem tego, ale przypuszczam, że jest to pomarańczowy marker, którego nie ma w lampach EU.

Gniazda lamp USA i EU wyglądają identycznie, poniżej foty:
Gniazdo lampy USA:
GniazdoLampy_USA.jpg

Gniazdo lampy EU:
GniazdoLampy_EU_LowRes.jpg

Finalnie, wziąłem lampę EU na stół, zasilacz regulowany i jazda. Po analogicznym podłączeniu do lampy USA, jedynie światła drogowego nie udało mi się odpalić. Gdy podaję 12V na pin 2 pobór prądu na zasilaczu wskazuje wzrost o 25mA. W sekcji dotyczącej chyba Forda Explorera natrafiłem na informację, że światłą drogowe są sterowane w pełni poprzez szynę komunikacyjną, to by mogło wyjaśniać dlaczego problem ma miejsce, ale też nie wiem czy jest to takie samo rozwiązanie w moim samochodzie.

Nie wiem w tej sytuacji, czy wystarczy podjechać do jakiegoś łebskiego programisty, czy może jednak lampy są uszkodzone, czy może jednak konieczny jest montaż dedykowanego modułu HCM razem z czujnikami poziomowania, aby to działało.

Na chwilę obecną wystarczyłoby żeby światła świeciły statycznie, z tego co wyczytałem to da się to zrealizować na obecnym BCM, natomiast docelowo chciałbym uruchomić pełną funkcjonalność tych lamp.

Taka uwaga na koniec, wydaje mi się że przejrzałem wszystkie wątki związane z tym tematem, ale jedynie w sekcji Ford Edge, gdyż jestem laikiem i nie wiem czy rozwiązania zastosowane w innych modelach Forda są 1 do 1 analogiczne.
august_xy jest offline   Odpowiedź z Cytatem