Źle działający nowy czujnik parkowania
Cześć, jakiś czas temu padły mi czujniki parkowania (ciągły sygnał z tylnego buzzera+migający przycisk). Forscan pokazał błąd tylnego lewego zewnętrznego czujnika, zamieniłem miejscami lewy czujnik z prawym - błąd w Forscanie "przeskoczył" na prawy czujnik. Zamówiłem nowy czujnik (zamiennik z allegro) i wymieniłem ten, który był uszkodzony. Teraz czujniki działają, ale zarówno nowy (tylny zewnętrzny lewy) jak i czujnik obok niego (tylny wewnętrzny lewy) cały czas wykrywają przeszkodę, gdy przełożę ten nowy czujnik na prawą stronę to ten sam problem występuje z prawej strony. Zdjęcie tego problemu w załączniku "czujniki1". Co ciekawe na wyłączonym silniku, ale włączonym zapłonie problem znika - załącznik "czujniki2". Wyczytałem kiedyś posta, gdzie ktoś opisywał, że po zmianie podświetlenia tablicy rejestracyjnej na LEDowe czujniki zaczęły mu łapać non-stop przeszkodę. Zastanawiam się czy jest to możliwe z fizycznego punktu widzenia. Czy ktoś się orientuje jak działa taki czujnik? Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem?
Mondeo 2007r. 2.0 PB+LPG
Ostatnio edytowane przez grzechu_2 ; 02-04-2023 o 17:41
|