2.2 stuki przy zmianie biegów
Witam serdecznie.
Ostatnio zakupiłem dostawczaka custom 2.2 125km 2013r.
Po tygodniu auto zaczęło coś głośno chodzić , klekotało podczas dodawania gazu oraz zaczęło stukać podczas zmiany biegów. Dokładnie opiszę może problem:
- na luzie po szybkim puszczeniu sprzęgła słychać głośne stuknięcie
- podczas ruszania są odgłosy jakby miało się coś rozsypać ( po całkowitym puszczeniu sprzęgła jest ok )
- stuki przy zmianie biegów najczęściej 3-4 , 4-5 i 5-6
- metaliczne odgłosy na 5 i 6 przy dodawaniu gazu (1800-2300)
- auto klekoce i bardzo głośno chodzi przy dodawaniu gazu podczas jazdy
Auto w ogóle miało dwa oblicza : raz chodziło cichutko i nie było nic słychać a raz jakbym jechał starym ciągnikiem, mogłem auto odpalić i było ok , przyjechać kilometr żeby wejść do sklepu i odpalić żeby znowu głośno chodziło , a raz chodziło przez dwa dni cicho a potem tydzień głośno . Az w końcu doszło do takiego momentu że chodziło ciągle głośno.
Objechałem paru mechaników i nikt nie mógł postawić konkretnej diagnozy chociaż większość obstawiała sprzęgło , pojechałem w końcu do serwisu ( nie ASO ) ale warsztat który jest dość wysoko oceniany , oddałem auto na 3 dni i usłyszałem że jest dwumas do roboty , dostałem ofertę na całe sprzęgło z całym wyposażeniem , zgodziłem się , podpisaliśmy zlecenie i po paru dniach auto było gotowe . Przejechaliśmy się z mechanikiem i wszystko było idealnie , wystawili fakturę , zapłaciłem i odjechałem szczęśliwy do domu . Po paru godzinach odpalam auto i znowu to samo , wszystko dokładnie wróciło , następnego dnia jechałem zgłosić to do warsztatu ale niestety stwierdzili że z ich sprzęgłem na pewno wszystko jest okej i że mam jeździć tak długo aż się zepsuje . Zapłaciłem ponad 4 tys i wszystko jest dalej tak samo . Ale mniejsza o to , auto od wyjechania od mechanika znowu miało swoje loty - raz dobrze a raz źle - do pewnego czasu aż znów od dwóch tygodni ciągle chodzi głośno i stuka . Zauważyłem również lekkie stukanie jak jadę z górki na biegu bez gazu - choć nie zawsze i nie jest to akurat mega głośne . A i zapomniałem dodać że auto na zimnym po odpaleniu nie równo chodzi ( obroty silnika ok) a po wciśnięciu sprzęgła ustaje w 80% . Biegi wchodzą dobrze , nie haczą i nie zgrzytają. Olej w skrzyni wymieniony .
Odechciało mi się już tego auta , nie chce jeździć tak długo aż coś walnie i nie uśmiecha mi się holowanie , nie w nowo zmienionym aucie . Może ma ktoś jakiś pomysł ? Skrzynia do wymiany ?
Nie uśmiecha mi się wymieniać części metodą prób i błędów moim portfelem, a może to nie skrzynia tylko coś innego ?
Kiedyś miałem sytuację w innym busie że rano po odpaleniu nie równo chodziło , trzech mechaników stwierdziło wtryskiwacze , w końcu się zdecydowałem i wymieniłem za 3 tys. Po wymianie dalej było to samo , nikt reklamacji przyjąć nie chciał a po roku okazało się że alternator nie ładował i naprawa kosztowała mnie nie całe 300 zł i wszystko ustało .
Ostatnio edytowane przez SRS ; 14-04-2023 o 16:12
|