Odp: Custom 2.2 stuki przy zmianie biegów
Z tego co opisujesz wynika, że są jakby dwa oddzielne problemy. Jeden to stukanie silnika podczas dodawania gazu (nazywane powszechnie "stukaniem wtrysków") w zakresie występowania maksymalnego momentu obrotowego, a drugi problem to stuk z układu przeniesienia napędu podczas operowania sprzęgłem.
To spalanie stukowe podczas dodawania gazu, to oprócz tego że te silniki wykazują tendencję do takiego spalania (były akcje serwisowe zmiany softu, aby to poprawić), może wynikać np. z awarii czujnika spalania stukowego lub nawet błędu softu lub PCM. Może też przekłamywać czujnik ciśnienia na listwie CR i silnik dostaje za dużą dawkę wtrysku. Wszystko to przy założeniu, że stan tych elementów jest chwiejny, czyli pracują, więc błędu nie ma, ale przekłamują.
Natomiast te stuki przy załączaniu biegów i używaniu sprzęgła - skoro dwumasa jest zmieniona razem z kompletnym sprzęgłem - to bym podejrzewał skrzynię biegów, w tym także dyfer wraz koszykiem satelitów oraz przeguby wewnętrzne półosi.
Myślę, że potrzebujesz dobrego diagnosty znającego Transity, ten warsztat gdzie robiłeś samochód jest w Warszawie?