Odp: prawidłowe parametry 2.0 TDCi 2012r Forscan
A więc rano odpalił jak zawsze , za którymś tam razem, rozgrzałem go delikatnie kopcił grożącymi spalinami. Rozpocząłem procedurę wypalania, nagle po około minuty wypalania przestał przestał dymić i zaczął równo pracować. Wszedł na wyższe obroty i ku mojemu zdziwieniu zero dławienia no i spodziewałem się kłębów dymu i nadal nic. Po około 30 minutach wyskoczył komunikat "Regeneracja ukończona jednak nagromadzenie sadzy jest nadal powyżej górnej granicy. Auto mimo wszystko po procedurze pięknie chodziło i nie kopcił. Zrobiłem "reset wartości dpf" i zrobiłem "reset nauczonej pilotażowej dawki wtrysku" i go przegoniłem jakieś 50 km. Auto petarda, podczas jazdy kontrolowałem napełnienie DPF i dosyć szybko dpf load dobił do 35% a soot do 10%. Zatrzymałem się i znowu zrobiłem statyczne napełnienie, tym razem jakby nie miał idealnych obrotów i zauważyłem,że podczas wypalania nie miał chwilowego spalania około 2,0 do 3,5 tylko około 1,0 czyli trochę mało. Tym razem dłużej się wypalał lecz też ten sam komunikat " sądzą powyżej.......". Po procedurze znowu reset już tylko DPF i znowu zapełnienie dobiło do 35% jak po pierwszym razem. Auto normalnie jechało po procedurze, nie kopcił. Nie wiem co myśleć, program twierdzi że jest 35%, a na procedurze że nagromadzenie sadzy poza górna granicą. Nie rozumie tego. Rano go odpalę i zobaczę czy po tym resecie dawki już normalnie będzie odpalał i czy będzie kopcił.
Bump: Z tym zapisem teraz przeczytałem, kurcze dałem plamę
|