Cytat:
To akurat zasługa nowych technologii, obliczających "w czasie rzeczywistym" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zasięg pozostały do przejechania i wystarczy, że zmienią się warunki na drodze i już zasięg obliczeniowy się zmienia. Widocznie miałeś z górki i z wiatrem, więc komp uznał, że zajedziesz dalej.
|
Fakt, troszkę wkurza, zwykle tankuję jak zapala mi się kontrolka rezerwy.
Jak miałem te 37km zasięgu to parkowałem pod domem po zjeździe z ekspresówki (mieszkam niedaleko niej), a potem następnego dnia jechałem przez osiedle do stacji benzynowej. Tylko że taki komputer musiałby o tym wiedzieć, przewidzieć przyszłość. Jak zgasiłem było 37km, odpaliłem po nocy to 77km.
Cytat:
|
No bez przesady z tą suchością. Pojemność baku to 45 litrów, więc wita rozumita...
|
W sumie prawda, te 6 litrów zapasu. powinno więc starczyć na 70-90km. Ten poranny odczyt zasięgu był bliższy prawdzie niż wieczorny.
Kiedyś pobawiłem się i zatankowałem pod korek, nie do odbicia. I udało się nalać więcej o 5 litrów. Potem poczytałem, że to niewskazane, bo coś tam, więc tak nie tankuję.
Cytat:
|
Logiczne i to nawet bardzo, bo spalanie chwilowe zmienia się przecież nieustannie: to, że jedziesz szybciej nie oznacza automatycznie, że spalanie rośnie. Wystarczy lekkie pofalowanie terenu, czołowy wiatr i już masz chwilowe różne.
|
Na pewno tak jak piszesz. Mój test był na prostym odcinku, pod Warszawą nawet górek brak, drogi płaskie jak stół. Jechałem w jednym kierunku, z wiatrem, prosto.
Wierząc komputerowi w zegarach, to: (na V biegu)
przy 100 spalanie chwilowe to 5,4-6 litrów.
przy 110 spalanie chwilowe to 6-6,5 litrów.
przy 120 spalanie chwilowe to 7-7,8 litrów.
przy 130 spalanie chwilowe to 10-10,5 litrów.
przy 140 spalanie chwilowe to 8,5-9 litrów.
przy 150 spalanie chwilowe to 8,8-9,4 litrów.
przy 160 spalanie chwilowe to 11-11,9 litrów.
Cytat:
Z moich zapisków odnośnie spalania i prognozowanego zasięgu: też logika aż bije po oczach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
spalanie 4,71 - zasięg 692km (tu byłem "uczepiony" TIR-ów, większość po DK, DW i A, średnia V ok. 66km/h na dystansie ~400km)
spalanie 5,03 - zasięg 744km (jw. ale bez zbytniego reżimu i parcia na rekord)
spalanie 6,11 - zasięg 701km
spalanie 6,99 - zasięg 569km
spalanie 7,09 - zasięg 579km
spalanie 7,64 - zasięg 572km
spalanie 8,05 - zasięg 591km - rekordowo wysokie średnie zużycie.
|
Niezły zasięg osiągasz. Mi rzadko kiedy powyżej 500km na jednym baku udaje się przejechać. Ale wiem, że to wina mojej ciężkiej prawej nogi
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.