Wysoka temp płynu chłodniczego w korku
Witam. Przeglądałem forum i nie znalazłem tematu więc piszę. Mój samochód ford focus 2005 mk2 kombi 1,6 benzyna. Historia wydarzyła się wczoraj. Wracałem z urlopu, temp na zewnątrz 20 stopni, klima odpalona wszystko ok. Trafiłem na korek, prędkość zawrotna 2 km/h. Po 15 min zaczęło dymić z pod maski, temp płynu 90 stopni. Zjechałem na parking, podniosłem maskę a tam płyn chłodniczy wrze. Wszystko gorące, w zbiorniczku na płyn poniżej min, w okolicach zbiorniczka wszystko uwalone od gorącego płynu. poczekałem na ostudzenie silnika wlałem płyn do poz max odpaliłem silnik, odpowietrzyłem układ dolałem płynu i w drogę, po 5 km to samo znowu zagrzał się płyn. odczekałem aż korek się skończy, ostudziłem silnik. Po dłuższej jeździe wszystko wróciło do normy, temp płynu nadal 90 stopni. Trafiłem na 2 korek po 15 min na desce kontrolka check engine i takie kółko z wykrzyknikiem ( chyba tryb serwisowy ) temp płynu wskoczyła na czerwone stracił moc. Zjechałem na parking, ostudziłem silnik, dolałem płyny chłodniczego. tel do zaprzyjaźnionego speca od samochodów ( jedz ino nie traf na korek ) przejechałem 100 km wszystko wróciło do normy temp płynu 90 stopni, płynu nie ubyło check engine zgasł. I TU MOJE PYTANIE. co to za dolegliwość. Czy to wina chłodnicy, termostatu, wentylatora, pompy wodnej. Proszę o jakieś pomysły.
Ostatnio edytowane przez arturek ; 02-05-2023 o 08:46
|