View Single Post
Stary 07-05-2023, 15:28   #4
luka1001
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Zapala się kontrolka świec żarowych, samochód gaśnie.

Witam, pozwolę sobie dołączyć się do tematu- z przejrzanych na forum, problem Mateusza Transformera jest najbardziej zbliżony do mojego.
Transit 8osobowy, 2003, silnik TDI 85KM, przebieg (wysoce prawdopodobny) 243tys. Ostatnia wymiana filtra paliwa przy 202tys.
I teraz szczegółowo po kolei:
- jakieś 600km temu podczas jazdy na autostradzie zapala się kontrolka świecy żarowej, silnik gaśnie. Kilka prób odpalenia kluczykiem nic nie daje. Fachowiec (nie wzbudzający zaufania) stwierdza po teście niskie ciśnienie pompy wtryskowej i kasuje błędy.
- auto odholowane do drugiego specjalisty (podobno dużo bardziej kompetentny). nie stwierdza żadnych błędów, no bo skasowane i odpala samochód przy pomocy PLAKA.
Zmienia filtr paliwa i zaleca pojeżdzić, aż coś wyskoczy.
- jeżdżę "wokół komina" ok. 500km czekając na powtórkę z rozrywki. Nic się nie dzieje.
- tydzień temu wyjeżdżam znowu na autostradę. I podobnie jak miesiąc temu: przy równomiernej prędkości 100-120km/h po około 20km kontrolka świecy żarowej włącza się, silnik gaśnie i już kluczykiem nie odpala. Po około godzinie, zanim dotarł znajomy z samostartem, odpalamy auto na "pych".
I co dalej?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc: wszelkie sugestie i pomysły.
Pozdrawiam wszystkich

Bump: Zapomniałem dodać: po otwarciu maski przy drugiej awarii, zauważyłem ślady działalności kuny- wygryzione wygłuszenie. (wcześniej nic nie zauważałem). Dość szczególowe, ale mimo wszystko powierzchowne, oględziny nie wykazały uszkodzeń instalacji elektyrcznej. Okazuje się, z wypowiedzi sąsiada, że kuna może szkodzić na naszym podwórku od kilku miesięcy.

Bump: Wczoraj przejechałem (nie po autostradzie) ok. 100km i podobnie jak po pierwszej awarii
nic się nie dzieje- auto zachowuje się normalnie. Czyżby dłuższe utrzymywanie na równomiernych, podwyższonych obrotach jak podczas jazdy na autostradzie, mu nie służyły ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
luka1001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem