Cześć,
Już prawie od roku zmagam się z niepokojącym problemem w Fordzie Focusie. Objawy i parametry jak poniżej.
Samochód: Ford Focus Kombi 1.6 TDCi (1560 cm3, 80 kW), rocznik 2008
Objawy:
1. Samochód zazwyczaj jeździ normalnie.
2. Z
losową częstotliwością, gdy przekraczam prędkość ok. 100km/h pojawia się:
- najpierw gwałtowne (aczkolwiek delikatne) szarpnięcie
- puszcza trochę dymu z rury wydechowej i zaczyna dymić
- pojawia się głośny świst wydobywający się spod maski
- świst jest regularny i tym intensywniejszy czym bardziej przyśpieszam
- w czasie świstu samochód bardzo delikatnie szarpie w czasie przyśpieszania
- świst ustaje, gdy zatrzymuję samochód
- gdy zgaszę i odpalę silnik to objawy za każdym razem ustają (chociaż czasami pojawiają się znowu po przejechaniu kilku kilometrów)
- zjawisko jest całkowicie losowe, bez konkretnej regularności. Np. ostatnio przejechałem 300 km i wcale nie wystąpiło, a innym razem 30 kilometrów i wystąpiło dwukrotnie.
Inne objawy / uwagi:
- kilka miesięcy przed tym ukradli mi katalizator
- pod maską rozbryzgiwał się wszędzie olej silnikowy. Zdaje się, że był to pęknięty wąż doprowadzający olej do turbiny
- przed wymianą wspomnianego węża samochód dymił nie tylko w czasie występowania świstu, ale zdecydowanie częściej (olej dostawał się do układu)
Link do nagrania dźwięku (najgłośniej zaczyna się od 20 sekundy):
https://drive.google.com/file/d/1YpX...ew?usp=sharing
3.
Objawy zaczęły się miesiąc po awarii turbiny w trasie i jej wymianie. Turbinę wyciągnąłem i sprawdziłem jeszcze raz - diagnostyka wykazała, że jest w porządku.
4.
Co już wymieniłem?:
- turbinę + sprawdzenie wtryskiwaczy
- odmę
- wąż doprowadzający olej do turbiny
Mechanicy mówią mi, że w sytuacji, gdy nie jest możliwe przyjechanie do nich, gdy objawy występują, to pozostaje mi tylko dalsze jeżdżenie i czekanie aż się coś rozwali
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Problem w tym, że chciałbym go w niedalekiej przyszłości sprzedać, a nie zamierzam okłamywać klientów co do jego stanu.
Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem i jest w stanie mi coś poradzić. Nie znalazłem odpowiedzi na forum, jeśli już jest to będę wdzięczny za link!
Miłego dnia!