Niby coś tam walczyłem dalej, choć nie powiedziałbym że jest to "walka".
Raczej strzelanie na oślep z nadzieją, że "może trafię".
TLDR: nie trafiłem
A co zmieniałem?
A zmieniłem np. to co myślałem że będzie "oczywiste" czyli In Car entertainment.
Było:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za pomocą UCDSa chciałem to zmienić, ale okazało się, że jak nic stary UCDS nie pokazuje za dużo.
Przesiadka na Forscana wykazała sporo opcji do wyboru:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niestety, zmiana na 07, High level CD Navigation with AM/FM Radio zaskutkowała tylko i wyłącznie identycznym błędem U2101 ale w module ACM.
Radio natomiast zaczęło pokazywać piękny napis w miejscu 0x0e, no ale ACM'owi nie podobała się jednak nowa "opcja".
Co dziwne, jak tylko radio dostało nowe ustawienia, tak nie mogłem się nadziwić jak w aucie zrobiło się głośno i "wyraźnie".
Jakośc audio wzrosła, no ale błąd jak był, tak był.
Przywrócenie ustawień BCM z powrotem tak jak było nie usunęło błędu.
Musiałem zainicjalizować test modułu ACM (reset ACM nie pomagał) który dopiero wtedy kompletnie wyłączył i włączył radio.
Błąd oczywiście zniknął ale ten w FCDIM siedzi dalej.
Przejrzałem wiele innych opcji które obecnie są "nieustawione/niezdefiniowane" no ale jak wspomniałem,
zmiana ich to strzały zupełnie na oślep.
Tak więc wracam do punktu wyjścia, gdzie UCDS nie pozwala mi się podłączyć pod FCDIM bo w ogóle go nie widzi
(przez co nie mogę użyć data loggera aby ujrzeć w którym bloku siedzi błąd),
a mój Viaken STN2120 nie współpracuje z U2101 killerem,
bo ten oczekuje ELS27 (który kupiłem na Amazonie ale okazał się tanią podróbką).
Ale - chyba moja teoria ma ręce i nogi.
Któraś aktualizacja nawigacji stworzyła sytuację, gdzie jest jakieś ustawienie BCM,
które fabrycznie było ok (ze starym softem nawigacji), przy nowszym sofcie już się nie lubi, bo nowszy soft oczekuje zapewne innych informacji.
Ale żeby wiedzieć które ustawienie BCM zmienić to szukanie igły w stogu siana.