Temat: [Mondeo 2007-2014] Cykanie i chrobotanie spod maski
View Single Post
Stary 14-05-2023, 23:13   #1
Balian8
ford::average

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Cykanie i chrobotanie spod maski

Po dwugodzinnej jeździe, zaparkowałam auto ale nie zgasiłem silnika, bo trzeba było jeszcze przejechać dalej... Tylko niestety usłyszałem niepokojące dźwięki z okolic silnika. Po podniesieniu maski dało się rozróżnić cykanie (coś jak tu https://youtu.be/myTy5hmrLbY ) oraz chrobotanie... Te pierwsze to pompa vacum, już wcześniej zdiagnozowałem to ale nam forach ludzie pisali, że "ten typ tak ma". Podobne zdanie wyraził mechanik. No ale rok temu nic nie chrobotalo... Czy to też może być vacum? Dźwięk z tamtej okolicy.

Mam też problem z chęci enginem od pół roku. Problem pt. błąd P00BC, czyli zbyt niski przepływ powietrza/błąd MAF. Tak naprawdę oprócz tego, że na desce rozdzielczej jest ten check engine to nic się nie dzieje. Auto w lato po kilkudziesięciu km lekko szarpnie, wyskakuje błąd i jedyna różnica jest taka, że EGR się zamyka i nie mam przez to problemu z zapeniającym się szybko DPF, więc jakby błąd na plus jakiekolwiek dziwnie to nie brzmi...

Pytanie tylko czy jedno nie wynika z drugiego? Raczej vacum to nie... Ale może to chrobotanie to nie z cykajacego vacum a czegoś obok?

Ostatnio edytowane przez Balian8 ; 14-05-2023 o 23:17
Balian8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem