Temat: [S-MAX 2015- ] Brak mocy i brak reakcji na gaz
View Single Post
Stary 16-05-2023, 14:46   #5
Zaj
ford::beginner

Model: S-max
Silnik: 180
Rocznik: 2016
Domyślnie po wymianie wtryskow błąd P0170

Witam
niecałe 2 lata temu musiałem wymienić wtryski w dieslu 2.0 180KM PS w jednym z Warszawskich warsztatów (nie ASO ale spory warsztat specjalizujący się w Fordach). Włożono mi wtryski regenerowane. Były jakieś przeboje, auto postało dlużej niż miało, podobno nie dało się wyjąć jednego wtrysku, leciał olej itp., nie byłem w stanie tego zweryfikować oczywiście.
Niedługo po tej wymianie w dłuższej trasie przy prędkościach 110-140 zaczeło mi nagle jakby odcinać skrzynie - kontrolka napędu na obie osie (mam AWD) była na max nawet po puszczeniu gazu. Dodanie mocno gazu powodowało, że obroty szły w kosmos. Troche stres na autostradzie ale po puszczeniu gazu i a potem po kilkukrotnym lekkim dodaniu gazu kontrolka napedu wariowała (np pokazywała naped tylko na tylnią oś albo pokazywała maksymalny naped na obie osie pomimo odpuszczonego gazu) a potem napęd wracał do normalnej pracy i można było jechać dalej. Często pokazywał się komunikat "Ograniczone funkcje skrzyni automatycznej" (ale nie zawsze), kasowałem go "OK" na kierownicy i jechałem dalej bez zatrzymywania (ewentualny postój i "restart" silnika nie zmieniały nic w późniejszym działaniu napędu oraz występowaniu usterki).
Samochód oglądało i jeździło kilku różnych mechaników - jazdy próbne na krótkich odcinkach nie prowokowały usterki, zwyczajowa odpowiedź brzmiała: skrzynia działa zupełnie poprawnie, jeździć dalej aż usterka stanie się częstsza.
W jeździe miejskiej usterka nie występuje
W jeżdzie na dalsze trasy - występuje przy stałej prędkości w granicach mniej więcej 110-140.
Taktyka unikania usterki:
jazda poza A i S - zwykle wymaga stałego przyśpieszania, chamowania, zmiany gazu
jazda drogą S lub niektórymi A - nie korzystać z temomatu, dodawać gazu, potem trochę odpuszczać unikając zbyt długiej jazdy ze stałą prędkością
jazda drogą A - jechać co najmniej 140 (w Niemczech legalnie na wielu odcinkach, w Polsce do 150 jest to prędkość faktycznie niepenalizowana), lub jak punkt wyżej
tempomat prawie nieużywany niestety z przyczyn podanych wyżej.
Zazwyczaj problem narastał w trakcie wyjazdu podczas którego jazdy było więcej - większa szansa w drodze powrotnej niż w drodze do.
Po ostatniej majówce zadzwoniłem do Samko, chyba najwiekszej firmy specjalizującej się w skrzyniach automatycznych aby umówić się na badanie auta przez nich (należy zostawić samochód na cały dzień, oni pojeżdzą, podłączą komputer, powiedzą co robić dalej) - człowiek po drugiej stronie zapytał o objawy, po czym orzekł, że to nie są objawy wadliwej skrzyni a raczej typowe przy wadliwych wtryskach lub po nieskutecznej/nieprawidłowej regeneracji wtrysków. Koło się zamyka. W innym warsztacie poprosiłem o podłączenie komputera, wyszły następujące błędy:
- Silnik: P0170-00 - korekcja dawki paliwa (blok 1)
- Skrzynia biegów: U0401-00 - błędne dane uzyskane z modułu ECM/PCM
- Skrzynia biegów: P170E-00 - nieprawidłowa wartość dostarczonego momentu obrotowego sprzęgła

Będziemy badać wtryski.

Ktoś coś? może mieliście takie przeboje? jak sobie poradziliście? jakieś rady?
Zaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem