Temat: [Mondeo 2007-2014] Doinstalowanie modułu BT/VC
View Single Post
Stary 19-05-2023, 23:29   #5934
franciszekmg
ford::average

Imię: Franciszek
Model: S-Max, Platinium X
Silnik: 2.0 TDCI, DW10C
Rocznik: 11.2010
Domyślnie Błąd mikrofonu b1d79

W Forscanie powtarza mi się taki błąd:

SRM DTC B1D79:1E-08
Kod: B1D79 - Wejście mikrofonu

Dodatkowe symptomy usterki:
- Rezystancja w obwodzie poza zakresem
- Zwarcie do masy

Moduł: Moduł rozpoznawania mowy

Błąd dotyczy S-max mk1 polift
Fabrycznie było zamontowane radio sony 1 cd mp3.

Dołożyłem moduł BT:
CS7T-14D212-AB
Mikrofon:
AM2T-19A391-AA
oraz manetkę z voice i tel.
kabelek usb do podłokietnika i odpowiedni pajączek.
Wszystko działało ok prze ok 4 miesiące, aż zmieniłem radio sony na NX SD MCA2 Plus z 2014r. co pociągnęło również zmianę pajączka odpowiedniego do NX - zmiana toru mikrofonu w porównaniu do radia sony.
Od tego momentu przez 3 lata miałem zawsze w/w błąd mikrofonu, z którym ostatecznie postanowiłem się rozprawić.
Błąd mikrofonu zawsze pojawiał się po zamknięciu samochodu i np. przyszedłem po ok 1 h zaczytać błędy i już był, kasowanie, następnie rozmawianie przez BT oraz z samochodem nie generowało w/w błędu dopiero po zamknięciu i po jakimś tam czasie sam się generował. Prawdopodobnie podczas otwierania samochodu teoretyzuję wszystko się uruchamia i wówczas BCM odpytuje moduły lub odwrotnie moduły BCM z jakimi ustawieniami mają pracować oraz są testowane.
Po przewertowaniu kilku forum również zagranicznych w poszukiwaniu rozwiązania nie znalazłem takiego jedynie były nakierowania na inny mikrofon. Przetestowałem 2 mikrofony z końcówką AB oraz jeden z AC błąd był nadal, nawet w trakcie resetu modułu BT był generowany ten błąd.
Ostatecznie zauważyłem, że w większości przypadków generowany błąd był w konfiguracji NX oraz moduł BT 212 wielojęzyczny. Dzięki bardzo długim rozmowom z kolegą PARCH (dziękuję za wyrozumiałość) wywnioskowaliśmy, że fabrycznie między innymi NX był konfigurowany z modułem BT 112, również taki nabyłem 8M5T-14D112-AT.
Szybka zmiana modułu, był wcześniej zamontowany w Focusie nie było możliwości połączenia się z nim dopiero po resecie forscanem bezproblemowo się połączył z telefonem, książka tel. bardzo szybko się skopiowała, sprawdzenie błędów - brak, kilka rozmów - ok. Aktualizacja softu z T do wersji V ok 15 - 20 minut przebiegła ok, kolejna kontrola błędów brak, rozmowy, streaming, usb działają poprawnie.
Zamknięcie samochodu i pozostawienie na ok godzinę, następnie otwarcie zaczytanie forscanem - błędów brak.
Jakie różnice pomiędzy modułami BT poza brakiem generowania błędu?
Moduł 212 po wybraniu głosowym phone - cool name - przełaczał się na polskiego invoice wbudowany w moduł i już wybierałem kontakty po polsku oraz wszelkie potwierdzenia i zapytania z modułu były po polsku.
Moduł 112 po wybraniu komendy phone - dial name przełącza się na asystenta głosowego w telefonie i też mówimy już po polsku tylko w tym przypadku asystent głosowy w NX oraz w module BT milczą od tej pory telefon pełni rolę asystenta głosowego w języku polskim, trzeba pamiętać aby w telefonie asystenta nauczyć rozpoznawać naszego głosu oraz udzielić uprawnień do działania na ekranie blokady.
Trochę długo ale myślę, że pomogę z tym konkretnym przypadkiem.
Ps.
Kontrola błędów na drugi dzień wykazała brak błędów.
Moim zdaniem moduł 212 nie do końca jest kompatybilny z NX. Działać działa ale generuje błąd mikrofonu.

Ostatnio edytowane przez franciszekmg ; 20-05-2023 o 11:40
franciszekmg jest offline   Odpowiedź z Cytatem