View Single Post
Stary 21-05-2023, 23:35   #10
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Usterka skrzyni PS II gen. tylko na trasie

Jest follow-up. Stanęło na tym, że znajoma miała już dość MK5 (auto firmowe) także odkupiłem tak jak stało na wszelki wypadek szykując 10k+ na skrzynię. Wymieniłem olej z filtrem (stary był wyraźnie zużyty ale nie spalony czy bez opiłków, przypominam zrobił ponad 80tkm), kalibracja sprzęgieł i na razie 500km zrobiło bez zarzutu. Skrzynia pracuje płynnie bez zarzutu (w sumie wcześniej też tak pracowała do momentu dania "ognia" na autostradzie) Przy okazji oczywiście przestawiony na 180KM i parę opcji włączonych. Został do rozwiązania jeszcze potężny wyciek oleju najprawdopodobniej z pompy paliwa (zakonserwował całe podwozie i zostawiał kropki, oczywiście znajoma nic nie widziała), będziemy robić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (wcześniej mechanicy uszczelniali co 30-40tkm jak widać niezbyt skutecznie). Ale słyszałem że to częsty temat w tym silniku.

Błędów całkowicie brak. Nic się nie zapisywało związanego ze skrzynią (tak naprawdę jedyne błędy to były od turbo coś ze zmienną geometrią kilka tysięcy km temu i silniczek reflektora FDL czyli raczej bez związku), jedynie komunikat który po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu znikał.

Także chyba będzie mk5 a mk4 pójdzie dalej w świat, choć nie wiem kto z takim przebiegiem (350k) i poobijane 1.6eb kupi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Najwyżej oddam znajomemu niech jezdzi. Ciągle się waham bo jednak jestem zwolennikiem benzyny - chociaż tu spalanie, ta skrzynia zachęca pod względem jazdy i są zdecydowanie większe możliwości wyposażenia w mk5. Plus jedzie w mojej ocenie zdecydowanie bardziej stabilnie w porównaniu do mojego mk4. W mk4 z PS jazda mi nie pasowała albo wszystkimi co jeździłem były zepsute. Z durashiftem kiedys miałem i było ok ale jednak skrzynia wolna i mój jednak biegów idealnie nie zmieniał. Tu chodzi zdecydowanie lepiej i mam nadzieję, że będzie chodzić. Często zmiana jest nawet nieodczuwalna.

Cytat:
Napisał mrk26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z pompą CR nic się nie robi przy wymianie rozrządu, chyba że mówisz o wymianie łańcuszka na wałkach.
Zapomniałem napisać, że przy okazji uszczelniali pompę.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 21-05-2023 o 23:37
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem