View Single Post
Stary 31-05-2023, 16:30   #6
Hansolo
ford::expert

Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Mondeo 2.0 150km powershift 2015r-pilne

Fragment ze strony InerCars i nie ma co dzielić włosa na cztery. Ja mam auto z maja 2018 i w/g etis mam dct450

"Istotnym podzespołem przekładni powershift jest tłumik drgań, czyli koło dwumasowe, które podobnie jak wszystkie podzespoły mechaniczne skrzyni zanurzony jest w oleju przekładniowym. Środek smarny w automatycznej skrzyni biegów krąży w jednym obiegu. Oznacza to, że opiłki lub inne drobne elementy pochodzące ze zużytego tłumika drgań docierają do pozostałych podzespołów skrzyni powershift i mogą uszkadzać koło dwumasowe.

Obecność opiłków metali w oleju przekładniowym stosunkowo szybko odbija się na kondycji mechatroniki, magnesów oraz czujników. W efekcie skrzynia zaczyna coraz gorzej pracować. Częstym objawem uszkodzeń tłumika drgań jest szarpanie podczas zmiany biegów. Jednocześnie może dochodzić też do czasowego znikania biegów parzystych, nieparzystych lub biegu wstecznego. Jeśli zauważasz takie objawy w Twoim samochodzie wyposażonym w skrzynię biegów powershift, to udaj się jak najszybciej do sprawdzonego warsztatu specjalizującego się w naprawach automatycznych przekładni. Bagatelizowanie problemów wygeneruje znacznie wyższe koszty naprawy.

Problem wadliwego tłumika drgań skrętnych został rozwiązany w 2015 roku, kiedy to premierę miała skrzynia biegów powershift II generacji. Dzięki zmianom konstrukcyjnym opisane powyżej problemy nie występują już w autach Forda i Volvo wyposażonych w przekładnię nowej generacji."