Temat: [Mondeo 2014- ] Bląd P06DD - co z ciśnieniem oleju
View Single Post
Stary 03-06-2023, 12:21   #77
spokolos
ford::average

Imię: Łukasz
Model: MONDEO MK V
Silnik: Diesel 2.0 180KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Bląd P06DD - co z ciśnieniem oleju

Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Temperatura rośnie na wskazówce czy sprawdzasz interfejsem? Rozrząd robiłeś już? Może pompa wody już się poddaje
TAK -Temperatura rośnie na wskazówce jak i na kompie.
TAK - rozrząd kompletny wymieniany raptem ok 20kkm temu
Po zatrzymaniu auta górny wąż od chłodnicy gorący
Wiatrak też się kręcił
Przy zbiorniczku płynu chłodzącego sucho, nie wywaliło płynu
Pod autem sucho

Zauważyłem że na wskazówce zaczyna rosnąć gdy komputer pokazuje od 110st.
Za 1x gdy go butowalem do 170km/h wyskoczył nawet komunikat bodajże że "temperatura za wysoka silnika" i auto nie miało przyspieszenia, tak jakby celowo zostało spowolnione aby mogło się schłodzić. Ale nie wiem jaka była temp bo wtedy nie miałem pojęcia że wogóle jakiś problem się pojawi.
Zatrzymałem się i zczytalem kod błędu
P0217 - stan nadmiernej temperatury płynu chłodzącego

Tylko dziwi mnie dlaczego fakt że jeszcze 2dni temu było ok, wczoraj wymieniłem elektrozawor ciśnienia oleju bo dzień kilka dni temu wyskoczył błąd a wiem że on pada i dla świętego spokoju wymieniłem go. I po wymianie odrazu wjechałem na test elektrozaworu i tu kupa i inny problem.
Fakt też taki że na co dzień nie jeżdżę autostrada i nie butuje go powyżej 130km bo nie mam gdzie. Ale wciskam gaz do dechy przy wyprzedzaniu ale do prędkości bardziej 110km/h.

Dzisiaj zerknę jeszcze na stan oleju czy aby nie ubyło przy wymianie elektrozaworu (kapka wyciekła, ale miałem do niemal max więc wątpię. Zerknę również na zimno na stan płynu chłodzącego, chociaż był wcześniej w normie)
Nawet przeszło mi przez głowę że jak wymieniałem elektrozawór to jak spłynęło może z 60ml oleju ale nie odkręcałem korka od oleju (tak jak przy wymianie oleju) to może ten brak co spłynął wcześniej teraz jest jakby mniej i się dzieje to się dzieje.
Nawet już myślałem że jak nowy elektrozawór czyli bardziej czystszy i ma lepszy przepływ oleju to i więcej go "sprawdza, podaję czy co tam robi" i przez to zaczyna tak się dziać?
Szukam normalnego rozwiązania...
spokolos jest offline   Odpowiedź z Cytatem