View Single Post
Stary 10-06-2023, 00:19   #1
sebak11
ford::amateur

Imię: Sebastian
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 diesel
Rocznik: 2012
Domyślnie Wysoka teperatura silnika podczas holowania przyczepy kempingowej

Jakiś czas temu zaktualizowałem soft Convers+ na taki który pokazuje dokładną temperaturę silnika. Może lepiej było nie wiedzieć a może dobrze że wiem bo coś będę mógł z tym zrobić.
Chodzi o bardzo wysoka temp. podczas holowania przyczepy kempingowej, teraz widzę że utrzymuje się ona w granicach 110 st.C a chwilami potrafi dojść do 115 st. C. Przy czym przy 112 st. czuć, że komputer odcina klimatyzację, żeby ulżyć silnikowi. Tradycyjny wskaźnik utrzymuje się w swoim centralnym położeniu i nijak nie sygnalizuje, że dzieje się coś niepokojącego. A może to wcale nie jest niepokojące? Przy normalnej jeździe temp. wskazywana to ok. 80 st.C i ciężko było dobić do 90 st. Tym s-maxem ciągam przyczepy od kilku lat i teraz zaczynam się niepokoić (nowy soft pokazuje fakty).
Przyczepa ma DMC 1500 kg ale nie jest wykorzystywana na maxa, prędkość 100-110 km/h, wentylator się załącza.
Wymienić płyn, przepłukać układ? Wymienić termostat? Czy może to standard?
Jak już wspomniałem od kilku lat ciągam przyczepy, nawet cięższe, w gorszych warunkach - upały południa Europy, obciążenie na maxa... bez negatywnych konsekwencji ale też bez prawdziwej informacji o temperaturze silnika.
sebak11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem