Temat: [Focus 2014-2018] Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza
View Single Post
Stary 12-06-2023, 09:21   #179
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Błąd P1102 podczas jazdy, diagnoza

Hej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, u mnie nadal wygląda to tak jak wygląda, ale auto jeździ, odpycha się całkiem nieźle i błędami mi nie sypie od tamtego czasu.

Sprawdzałem pompę vacum, i faktycznie odczyt był minimalnie słabszy niż w innej Foce, którą porównywaliśmy z kolegą, ale ta różnica jest tak nieznaczna, że wg mnie nie można stwierdzić iż to stanowi przyczynę - hamulce działają idealnie, nigdy nie odczuwałem niedostatku wspomagania. Poza tym nawet jeśli vacum minimalnie słabsze to wg mnie i tak zbudowało by zadane podciśnienie dla gruszki turbo, tyle że może o tą sekundę, dwie wolniej... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do EGR, to jest on dość zmyślnie skonstruowany i ta część sterowana podciśnieniem o której piszesz ma za zadanie otwierać bądź zamykać kierowniczkę spalin, kierującą je na chłodnicę spalin. Dzięki temu EGR pilnuje sobie temperatury spalin. Wiadomo im chłodniejsze, tym więcej może ich wrzucić do dolotu. Jak wiesz, cały EGR u mnie to nówka sztuka, i to również nie było to.

Mieszkam na wysokości około 1000m.n.p.m. Profilaktycznie robiłem reset PCM i wszystkiego czego mógłby się ewentualnie "nauczyć". EGT na czujnikach są ok, zachowują się poprawnie, ciśnienie różnicowe na DPF również bardzo dobrze, DPF drożny, wypala się ładnie, nie ma się czego przyczepić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy te wartości EGT rosną jakoś za szybko albo w jakiś niebezpieczny pułap, który PCM by wycinał i stąd zmniejszenie boosta (bo jak się domyślam, to masz pewnie na myśli), nie sądzę. Nie raz go mocno przegonię na krętej górskiej drodze i EGT łapią raptem nieco powyżej 400-450 stopni. Więc bez jakiegoś wow ani ogromnego skoku. Skrzynię mam manualną więc nie ma mowy o limiterze itp. Fakt faktem fajnie byłoby walnąć jakiegoś loga dynamicznego z dwóch tych samych Fok, na tym samym odcinku trasy i wszystko porównać, niestety jest to dla mnie dość problematyczne, bo najbliższy kolega to jakieś 100km ode mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W drodze kolejny członek rodziny a córka totalnie nie pozwala na jakieś większe dłubanie przy aucie. Wstyd mówić, że nawet nie wiem kiedy go znów woskiem śmignę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odnośnie zmiany "Mapy", tak jak mówisz, chodzi o inny limit momentu, a dokładniej turbo i jego zmienna geometria nieco dłużej "ciągną" przy opcji 180KM, oraz nieco więcej paliwa dodają wtryski.

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 12-06-2023 o 09:25
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem