View Single Post
Stary 19-06-2023, 23:41   #9
Sztulc
ford::amateur

Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: puszcza trochę dymu z rury wydechowej i zaczyna dymić

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Abstra***ąc od zawalonego olejem dolotu wygląda na nieszczelnosc gdzieś między przepływomierzem a silnikiem, która pojawia się zapewne przy mocniejszym ciśnieniu turbiny i zamyka się po zmniejszeniu ciśnienia. Stąd dym i syk. Potencjalnie egr też mógłby być ale wtedy nie byłoby syku moim zdaniem
Wreszcie znalazłem na to czas i posprawdzałem sobie dłonią przewody czy są jakieś pęknięcia.

Znalazłem w dwóch miejscach wokół których rzeczywiście jest najwięcej syfu:

1 zdjęcie) pierwsze miejsce to złączenie przewodu z turbiną. Pęknięcie jest pod samą obejmą, a więc na rurze wychodzącej z turbiny o którą mocuje się przewód obejmą/zaciskiem.

2 zdjęcie) drugie pęknięcie znalazłem na przewodzie po lewej stronie od turbiny (nie wiem co to jest - nie znam się kompletnie, a posługując się internetowymi rysunkami też nie jestem w stanie odgadnąć co to). Tam jest najwięcej zabrudzone olejem. Pęknięta jest jakby coś w stylu uszczelki.
"Uszczelka" ta również znajduje się bezpośrednio pod metalową obejmą/zaciskiem.

Jesteście w stanie na podstawie tych zdjęć powiedzieć czy to mogą być przyczyny usterki? I co powinienem tutaj zlecić do wymiany?

Wybaczcie za samochodową ignorację, ale nigdy nic przy samochodach nie robiłem, a teraz zmotywowała mnie bezradność mechaników...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1687207506730.jpg (82.0 KB, 22 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 1687207506747.jpg (85.7 KB, 17 wyświetleń)
Sztulc jest offline   Odpowiedź z Cytatem