Cytat:
|
U mnie były stuki po puszczeniu sprzęgła, jak delikatnie puszczałam sprzęgło stuków nie było tak już mocno słychać.
|
Mam to samo od chwili zakupu samochodu ( w 2019 67 tys km). Stuki było słychać gdy jeździła żona - zbyt szybko puszcza sprzęgło przy zmianach biegów. Przy ruszaniu z miejsca łagodnie/płynnie puszcza sprzęgło i jest OK.
Luz się robi coraz większy bo i dla mnie przytrafia się puszczenie sprzęgła ze stukiem.
Cytat:
|
Winna półoś lewa, która miała luz i to powodowało. Wymieniłam i stuków już nie ma.
|
Tak właśnie było gdy żona jeździła TICO. Przeguby zewnętrzne były chyba robione z brukwi bo po wymianie już zaczynało stukać po kilku tys km. Nie wytrzymywały 10 000 km, no ale co tu się dziwić skoro kosztowały ok 50 zł + drugie tyle robocizna.
Po iluś tam tych bezsensownych wymianach zażyczyłem sobie w sklepie przegub oryginalny. Koszt "aż" 120 zł i spokój. Już nie wymieniałem przegubów.
Teraz w focusie jestem pewny, że to wina półosi (przegubu), ale nie wiem jak to sprawdzić aby upewnić się który konkretnie przegub szwankuje.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.