View Single Post
Stary 12-07-2023, 11:09   #1
THE REEM
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: mondeo
Silnik: 2.2
Rocznik: 2008/2009
Domyślnie 2.2tdci 175 Spadek mocy bez błędów. Prawdopodobnie turbina

Witam,
Posiadam mondeo mk4 2.2 tdci 175. Parę dni temu wyczułem wyraźny spadek mocy. Mam porównanie do 2.0 tdci 140 to mój 2.2tdci wydaje się jakby miał mniej mocy.
Chciałem go trochę przepędzić na autostradzie żeby przeczyścić DPF'a to prędkość maksymalna to ledwo 200kmh osiągnął.

Brak checków (Sprawdzałem forscanem. Sprawdzałem też podczas jazdy i nic nie wyskakiwało). Brak świstu, brak szarpnięć czy nierównej pracy. Jedyny objaw to wyczuwalna mniejsza moc. Odnoszę wrażenie, że spadek mocy występuje w jakimś zakresie obrotów.
Sprawdziłem EGR, Przepustnicę, intercoller. Wszystko ok poza śladami oleju w intercollerze i przepustnicy.
Prawdopodobnie mam turbo do wymiany. Czy pomoże ktoś w jaki sposób zdiagnozować turbo za pomocą forscana? Jest jakiś parametr (ciśnienie, przepływ, obroty) który mogę sprawdzić i na jego podstawie potwierdzić stan turbo?

Drugie pytanko czy podpowie ktoś jak się zabrać do wymiany turbo? wydaje się, że dojście do turbiny nie jest złe ale wiadomo, że wszystko się wydaje łatwe dopóki się za to nie zabierze.
THE REEM jest offline   Odpowiedź z Cytatem