Temat: [Focus 2011-2014] Klimatyzacja przestała chłodzić
View Single Post
Stary 13-07-2023, 20:31   #141
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Cool Odp: Klimatyzacja przestała chłodzić

Slawko z tymi danymi trafił w sedno. Dodatkowo możesz także podpatrzyć jak działają klapy lub czujniki nienasłonecznienia. Na początek przejrzyj zestaw PID-ów (parametrów) i oceń co Ci będzie pomocne.
Cytat:
Napisał adgl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak auto stoi na słońcu jest gorąco to z czuć z nawiewu zimne powietrze po chwili zmienia się i leci letnie, przejadę 10 min z nawiewu zaczyna lecieć zimne powietrze
.
W tym przypadku porównał bym temperatury na wylotach obu stref góra i dół oraz działanie klap. Czy 100% to full zimne czy ciepłe nie pamiętam, ale dojdziesz do tego, tak samo z recyrkulacją. Jak zauważyłem to klapa recyrkulacji trochę żyje swoim życiem tzn. oprogramowanie wie lepiej co i jak ma ustawić. Zimne zmieniające się w letnie można próbować tłumaczyć np. tak. Włączasz silnik i klimę, klima zaczyna chłodzić, bo parownik zimny. Po chwili ciecz w układzie chłodzenia nagrzewa się i rośnie temperatura nagrzewnicy. Powietrze przechodzi przez jedno i drugie bo tak się ustawiły klapy temperatury, robi się miks i masz letnie. Pytanie. Dlaczego tak się ustawiły i dla czego później się przestawiają? Popróbujesz, podpatrzysz, może znajdziesz jakieś anomalie. Może ktoś podpowie, czy te procenty w sterowaniu klapami są sygnałem zwrotnym z jakiegoś czujnika, czy też wynikają z sygnału sterującego typu prąd, napięcie lub PWM. Na schemacie czujników nie dostrzegłem. Sam walczę ze swoim DEATC, mam różnice temperatur na strefach, tylko przy chłodzeniu. Nie znalazłem żadnych nieprawidłowości, więc zacznę zabawę od sprawdzenia ilości czynnika w układzie początek, jak znajdzie się wolna chwila. U mnie, to jak u tego szewca, co bez butów chodził.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem