Temat: [Kuga 2013-2020] Kamera cofania - doposażenie polift
View Single Post
Stary 17-07-2023, 23:51   #97
ArturoW
ford::beginner

Imię: Artur
Model: Kuga
Silnik: 2,0 TDCI 200 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Doposażenie w kamerę cofania. PROBLEM

Witam wszystkich i serdecznie proszę o to abyście nie odpowiadali w standardowy sposób " Użyj szukaj" bo już wystarczająco dużo razy użyłem, przewertowałem chyba ze cztery lub pięć tematów z doposażeniem tego auta w oryginalną kamerę parkowania i nadal nie mam efektu po tej lekturze w postaci działającej kamery. Próbowałem jeszcze kontaktować się z forumowiczami, którzy przerabiali ten temat ale dostałem tylko jedną odpowiedź i to zwyczajnie zdawkową typu " jakoś sobie z tym poradziłem" i nic więcej poza tym. Proszę Was o pomoc i jeśli jest tutaj ktoś kto może pomóc to proszę o jakikolwiek kontakt.
A teraz do sedna. Auto Kuga z października 2017 wersja ST Line, na wyposażeniu czujniki przód i tył, Park Assistant, wspomaganie parkowania, elektrycznie otwierana i zamykana klapa bagażnika jednak brak kamery.
Przy zamawianiu samochodu Pan sprzedawca zapomniał zaznaczyć ptaszka przy właściwej pozycji.
Po kilku latach użytkowania przesiadam się na coś większego a Kugę oddaję w mniej zręczne ręce niż moje mojej lubej no a ona sobie zażyczyła kamery parkowania. Więc jako dobry mąż zacząłem czytać tematy związane z montażem i gdy się w końcu dobrałem i dostałem do złącza z lewej strony podsufitki okazało się, że w przeciwieństwie do kolegów z forum moje auto i to złącze jest już wyposażone we wszystkie przewody od pinu 15 do 20. Przewody z pinów 14 i 15 czyli sygnał Video+ oraz Video- są podłączone do modułu APIM ( sprawdzone miernikiem ) dla pewności sprawdzone również ze złącza wiązki w klapie. Reasumując jeden z trzech warunków wymienionych w którymś z tematów o montażu kamery przez tedi_k jest spełniony. Pozostały jeszcze dwa do spełnienia choć moim zdaniem tylko jeden bo śmiem twierdzić iż warunek opisany i opowiedziany przez telefon przez tedi_k o tym iż przewód Lin ze złącza kamery musi biec do modułu BCMI nie jest konieczny do spełnienia ponieważ według jego słów w jednym z tematów odpowiada tylko za linie pomocnicze oraz za zmianę światła w kamerze w nocy. Natomiast jest inny problem, mianowicie stały + po włączeniu zapłonu w złączu kamery w klapie bagażnika i tu zaczynają się schody i dziwne rzeczy. Konkretnie, szukając + próbnikiem prądu nie ma go w tym złączu natomiast używając miernika mam napięcie 12V nawet przy wyłączonym zapłonie. Nie zważając na to kamerę kupiłem, wiązkę klapy bagażnika również, oczywiście oryginalną z demontażu z samochodu jak u mnie z czujnikami oraz z Park Assistan oraz elektryczną klapą bagażnika. Po wymianie wiązki i montażu oraz podpięciu kamery i aktywacji jej Forscanem w module APIM wszystko działa poza kamerą. Na wyświetlaczu pojawia się tylko niebieskie tło a później komunikat " Kamera jest niedostępna ".
Nie jestem żadnym tam elektronikiem ale jakieś pojęcie człowiek ma na temat napięć, przewodów itp. i itd. Idąc tropem podpowiedzianym przez tedi_k zacząłem poszukiwać stałego + ponownie po zapłonie w złączu kamery, na moje nieszczęście nie znalazłem go, więc postanowiłem kolokwialnie mówiąc podpiąć kamerę na krótko biorąc + z bezpiecznika 29 a masę z pierwszego najbliższego dostępnego punktu. Niestety kamera dalej nic. I tak teraz zaczynam się zastanawiać czy czasem nie dostałem uszkodzonej kamery, ponieważ warunek o stałym plusie spełniłem a ona dalej nie działa. Na jutro zamówiłem kamerę nieoryginalną bez przewodu Lin, podepnę ją pod Video + oraz Video - i na krótko pod zasilanie. Jeżeli ona zadziała to znaczy, że moja oryginalna jest uszkodzona. Na koniec pytanie do Was, macie może jakieś inne sugestie, spostrzeżenia? W jednym z tematów forumowicz " gazownik 24 " miał podobny problem jednak on nie miał bodajże pinu 15 w złączu podsufitki gdzie w to miejsce wpiął + z bezpiecznika 29 pozamieniał jakieś przewody w złączu kamery nie opisując co i jak pozamieniał i kamera mu ruszyła. próbowałem się z nim kontaktować ale otrzymałem jak wyżej napisałem zdawkową odpowiedź. Jeśli macie jakieś pomysły to proszę Was o podzielenie się nimi
ArturoW jest offline   Odpowiedź z Cytatem