Temat: [Kuga 2013-2020] Kamera cofania - doposażenie polift
View Single Post
Stary 18-07-2023, 10:01   #99
ArturoW
ford::beginner

Imię: Artur
Model: Kuga
Silnik: 2,0 TDCI 200 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Kamera cofania - doposażenie polift

Kolego Łukasz, według mnie też sprawa niby prosta ale tak nie jest. Wszystko kupiłem po przestudiowaniu kilku tematów jak pisałem wcześniej, ponieważ chciałem się upewnić czy da radę to zrobić, następnie w jednym z ASO Forda w Katowicach sprawdzili jaką wiązkę posiadam, która biegnie do klapy bagażnika i według serwisu mam wiązkę taką samą jak w samochodzie z fabrycznie montowaną kamerą, dlatego też kupiłem wiązkę klapy ( lewą kompletną ) wraz z kamerą z tego samego samochodu. Wiązkę zmieniłem zamontowałem kamerę pospinałem wszystko do kupy, Forscanem aktywowałem kamerę w APIM ale kamera nie działa, jest niebieskie tło oraz komunikat " kamera niedostępna ". Jak wyżej też pisałem kontaktowałem się z Tedi_k , który mówił o tym, że to, że mam wiązkę taką samą jak w aucie z kamerą to nie znaczy, że np. przewody Video+ i - biegną do APIM, gdyż mogą kończyć się gdzieś w połowie samochodu. Sprawdziłem, rozebrałem obudowę, dostałem się do złącza i biegną do APIM, więc temat sygnału Video jest z głowy. Pozostaje jeszcze zasilanie i LIN do BCSa. Według Tedi_k na złączu kamery ma być stały plus po zapłonie, sprawdzając próbnikiem na tym złączu nie mam stałego plusa. Plus jest tylko na podświetleniu tablicy rej. I teraz Ty piszesz, że za kamerę odpowiada 6 przewodów bo tyle jest na schemacie, ale w złączu kamery nie ma 6 przewodów tylko jest 5 tutaj link do zdjęć od kolegi " gazownik 24 " https://www.fotosik.pl/zdjecie/3cb834f9c8900b25, https://www.fotosik.pl/zdjecie/4355b001449fbb09
u mnie jest dokładnie taka sama wtyczka i dokładnie takie same rozmieszczenie przewodów i tutaj jest rozbieżność pomiędzy schematem a rzeczywistością gdyż jak dla mnie brakuje przewodu niebieskiego LIN ale skoro jest to oryginalna instalacja z samochodu fabrycznie wyposażonego w kamerę to znaczy, że niebieski jest do niczego nie potrzebny. Kolega "gazownik 24" pisał, że mu brakowało bodajże pinu 15 w złączu w podsufitce, ja je wszystkie mam obsadzone on wpiął tam zasilanie z bezpiecznika 29 i pozamieniał przewody we wtyczce kamery i ona mu ruszyła ale nie opisał jak pozamieniał. Pisząc do niego prywatną wiadomość odpisał ale tylko zdawkowo jak już pisałem wcześniej. Ja z zasilaniem kamery zrobiłem inaczej , mianowicie na krótko dla sprawdzenia podpiąłem ją bezpośrednio pod zasilanie z gniazda zapalniczki aby miała cały czas napięcie i dalej komunikat " kamera jest niedostępna ". Dlatego też zapytałem grono forumowiczów o pomoc gdyż brak mi już pomysłów na to co może być u mnie nie tak spięte. Moje podejrzenia kierują się w stronę uszkodzonej kamery bo skoro po jej bezpośrednim zasileniu napięciem dalej nie ma z niej obrazu to jedynie to przychodzi mi do głowy. Dzisiaj zrobię jeszcze mały test kamery nieoryginalnej podepnę ją pod złącze kamery i zasilanie, jak będzie działać to mam jasność, że moja kamera jest wadliwa. Łukasz a swój post napisałem i chodzi mi w nim o to, że może ktoś miał podobne problemy i liczyłem, że może kolega " gazownik 24 " odpisze mi oraz poda jak pozamieniał przewody w złączu kamery.

Ostatnio edytowane przez ArturoW ; 18-07-2023 o 10:05
ArturoW jest offline   Odpowiedź z Cytatem