Odp: Kamera cofania - doposażenie polift
Łukasz, przeczytałeś dokładnie co napisałem dwa lub trzy posty wyżej? Oglądałeś zdjęcia? Napisałem, że jest rozbieżność w schemacie w stosunku do wtyczki kamery jaka jest na zdjęciu. Ja posiadam dokładnie taką samą i podejrzewam, że innej nie ma. Na schemacie masz sześć przewodów, tak?
Brązowy - masa
Biały - plus
Biało-niebieski - LIN
Niebieski - video +
Zielony - video -
Czarny - ekran
Natomiast wtyczka kamery jak na zdjęciach pomijając zasilanie podświetlenia tablicy rejestracyjnej żółty i czarny.
Od kamery są :
Brązowy - masa
Biały - plus
Żółty - video +
Zielony - video -
Czarny - ekran
Brak jest niebieskiego
Spójrz na zdjęcia! Poza tym jak pisałem wcześniej sprawdzałem miernikiem i niestety nie mam stałego plusa w złączu kamery dlatego tez podpiąłem kamerę bezpośrednio pod zasilanie z gniazda zapalniczki i dalej niestety brak obrazu. Dlatego też pytam na forum bo to, że ktoś inny sobie poradził z podłączeniem nie oznacza, że ja to ogarnę bo np. choćby dlatego, że inni koledzy mieli inne wiązki i każdy z tego co się naczytałem doszedł do uruchomienia kamery inna metodą podłączenia jej do APIM, aczkolwiek gdyby wszyscy opisali do końca jak doszli do tego, że kamera działa zapewne byłoby prościej innym. Niestety koledzy po ogarnięciu tematu nie podzielili się jak np. pozamieniali przewody we wtyczce kamery. Jedni ciągnęli przewody video do APIM inni dokładali zasilanie do wiązki a jeszcze ktoś inny dokładał masę. U mnie mam wiązkę która powinna obsłużyć kamerę ale niestety coś nie gra i po prostu próbuję dojść do tego co jest nie tak. Tak ciężko to zrozumieć, że każdy przypadek może być inny? Poza tym nie wszyscy dysponują takim umiejętnościami manualnymi czy taką wiedzą teoretyczną jaką np. Ty posiadasz i chyba dlatego stworzono fora internetowe aby dzielić się wiedzą z innymi i szukać rozwiązania problemu. Ja szukam w samochodzie rozwiązania mojego problemu ale niestety poległem na tym więc szukam go gdzie indziej.
Pozdrawiam
|