Temat: [Kuga 2013-2020] Kamera cofania - doposażenie polift
View Single Post
Stary 19-07-2023, 00:33   #103
ArturoW
ford::beginner

Imię: Artur
Model: Kuga
Silnik: 2,0 TDCI 200 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Kamera cofania - doposażenie polift

Witam Was ponownie i chcę pochwalić się sukcesem a zarazem wyrazić negatywne zdanie na temat pomocnych postów tego tematu od użytkowników tego forum, w których bardzo często można było przeczytać słowa " użyj szukaj ". Będąc użytkownikiem kilku marek samochodów, kilka razy najpierw szukałem a jak nie znalazłem to prosiłem o pomoc forumowiczów danej marki. Za każdym razem otrzymałem konkretną i wyczerpującą odpowiedź na nurtujący mnie problem lub temat aż do dziś, kiedy po przestudiowaniu jak pisałem wcześniej kilku tematów związanych z doposażeniem Kugi w kamerę cofania. Słowa swe w szczególności kieruję do forumowicza " lukaszoo ", kolego może Ty jesteś ekspertem ( tak wywnioskowałem z Twoich słów ) od podłączania kamery w tym konkretnym samochodzie ale nie każdy nim jest i nie każdy musi mieć wiedzę teoretyczną i praktyczną aby to zrobić. Jak nie chcesz się dzielić z innymi swoją wiedzą to na przyszłość proszę Cię nie komentuj i nie odpisuj w taki sposób jak mi odpisałeś na moje zapytania. Ty jesteś być może dobry w te klocki z kamerami w Kugach a ja jestem być może dobry w inne klocki np. w doprowadzaniu kobiet do orgazmu. Jednak pomiędzy nami jest jedna zasadnicza różnica!!! Ty swoją wiedzą nie lubisz się dzielić a ja chętnie to robię, dlatego też po raz pierwszy od kilkunastu lat uczestniczenia w życiu forumowym różnych marek nie mam za co dziękować bo nikt mi nie pomógł. Nie mniej jednak temat kamery ogarnięty. Dzisiaj doszedłem do tego co było nie tak i dla potomnych, którzy być może kiedyś będą chcieli doposażyć swoje auto w to ustrojstwo jak kamera cofania podzielę się zdobytą wiedzą w tym temacie. Mianowicie jak pisałem wcześniej w swoich postach mam wiązkę ze złączem w podsufitce z obsadzonymi wszystkimi pinami. Przewody Video - oraz + biegły do APIM. Po wymianie wiązki " lewej " klapy bagażnika na obsługującą kamerę i po podpięciu wszystkiego oraz po aktywacji kamery w APIM po wrzuceniu wstecznego było tylko niebieskie tło a później komunikat " kamera niedostępna ". Szukając rozwiązania natknąłem się na ciekawostkę, konkretnie na przewodach wtyczki kamery + oraz - odpowiednio w dostępnych tutaj schematach gdzie plus to biały a minus ( masa ) brązowy szukając napięcia próbnikiem prądu, tego prądu nie było na tych dwóch przewodach, jednak korzystając już z miernika napięcie pojawiało się w postaci 11V, raz mniej raz więcej ale po uruchomieniu silnika nie wzrastało do 14V jak np. na bezpiecznikach. Później zacząłem kombinować z podłączaniem jej na krótko bezpośrednio pod bezpiecznik 29 w bagażniku zgodnie ze schematami z forum a więc biały przewód wtyczki kamery to plus a brązowy to minus i dalej nic. Na początku myślałem, że skoro to napięcie jest na złączu kamery a ona nie działa i dalej podłączając ją na krótko też nie działa to być może dostałem uszkodzoną kamerę. Postanowiłem nie ryzykować dalej jeśli była sprawna, uszkodzeniem jej i zakupiłem dzisiaj kamerkę za 30 zł, którą podpiąłem również na krótko pod zasilanie i jakież było moje zdziwienie, że mam z niej obraz na ekranie APIM. Potem podpiąłem ją pod przewody zasilania złącza kamery i cisza, brak obrazu. Następnie ryzykując tylko 30 zł zamieniłem przewody zasilania i coś zaczęło się dziać bo na ekranie zaczęły pojawiać się jakieś linie, kreski, paski. No więc w końcu końców podpiąłem oryginalną kamerę dokładnie tak samo jak nieoryginalną ale dalej brak obrazu, po czym ponownie oryginalną podpiąłem na krótko z tym, że biały jej przewód według schematów opisany jako plus podpiąłem do masy a brązowy do plusa, no i bingo jest obraz. Trzeba było tylko we wtyczce kamery zamienić miejscami biały z brązowym i tyle. Oczywiście pod warunkiem, że w złączu kamery mamy stały plus po zapłonie. U mnie go nie było i w przeciwieństwie do innych forumowiczów ułatwiłem sobie zadanie i nie ciągnąłem plusa ze skrzynki bezpieczników czy z modułu PAM tylko wziąłem go z silniczka wycieraczki dorabiając tylko około 30 cm przewodu bez konieczności rozbierania prawego boczka bagażnika. Zastanawia mnie jeszcze tylko jedna rzecz. kupując okablowanie do kamery oraz kamerę, jej sprzedawca spytał się mnie czy będę dokładał to do samochodu, który fabrycznie nie miał kamery. Odpowiadając mu, że jest dokładnie tak jak on mówi, skwitował to, że on daje mi cały komplet wiązek wraz z prawą wiązką klapy bagażnika, mówiąc dodatkowo, że powinienem wymienić i lewą i prawą. I teraz pytanie następujące, które przyszło mi na myśl już po ogarnięciu tematu czy przypadkiem stały plus do złącza kamery nie idzie właśnie tą prawą wiązką, ponieważ prawa wiązka zapewne idzie do modułu PAM, który jest z prawej strony pod lampą i być może przewód z bezpiecznika 29, który min. odpowiada za kamerę biegnie właśnie tą wiązką?
Teraz mając już wszystko poskładane nie będę sprawdzał tego tropu. Wniosek z mojej roboty i dochodzenia jest krótki, aby kamera ruszyła trzeba zamienić między sobą przewody zasilania, biały domniemany + dać w miejsce brązowego domniemanego - a w schematach podawanych na forum jest albo błąd albo wiązki samochodów z fabrycznie montowaną kamerą różnią się kolejnością obsadzenia pinów zasilania niż wiązki samochodów fabrycznie bez kamery.
Mam nadzieję, że komuś w przyszłości się to przyda i jakby co to służę pomocą.
Pozdrawiam
ArturoW jest offline   Odpowiedź z Cytatem