View Single Post
Stary 23-07-2023, 14:06   #27
Slawko
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Po wymianie silnika PSCM kierownica mocno skacze

Autor z linków się odezwał. Klientowi się spieszyło, więc wymienili całą przekładnię nie dociekając przyczyny.

Zrobiłem trochę pomiarów forscanem i tak
Samotest PSCM bez włączonego silnika wykonany poprawnie, błędów brak
Samotest SASM jak wyżej, błędów brak

Podczas testowania SASM w/g pidow wszystko okGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od góry licząc
1 pid to kąt skrętu, zawsze dodatni działa płynnie
2 pid to w którą stronę kręci się kierownica w danej chwili, pokazuje prawidłowo i natychmiast
3 pid to chyba szybkość kręcenia kierownicą, u mnie siebie zmienia
4 pid to nie wiem, ale z 3 pozycji do wyboru czy brak inicjalizacji, usterka pokazuje correct czyli ok.
5 pid też nie wiem ale pokazuje to samo co trzeci i się nie zmienia
6 pid pokazuje w którą stronę od punku "0" jest skręcona kierownica, pokazuje płynnie i poprawnie.

Pidy w PSCM podobnie jak w SASM pokazują w/g mnie prawidłowo.
Kąt skrętu ujemny jak kierownica jest skręcona w lewo i dodatni jak w prawo.
Moment obrotowy nie wiem czy dobrze ale pokazuje w N i pokrywa się z siłą jaką kręcę kierownicę.
Pozostałe parametry ok.

Dodatkowo po czyszczeniu styków w SASM nie wywala błędów po tym jak przy uruchomionym silniku telepie kierownicą.
Tak samo po uruchomieniu silnika wszystko jest ok dotąd dopóki nie dotkne kierownicy.

Bump: Mógłby ktoś sprawdzić te dwa pidy w SASM co u mnie się nie zmieniają? 3 i 5.

Bump: Jeszcze jedno, u alpntrb nie działal jeden z czujników skrętu, u mnie oba działają.

Podejrzewał też że coś źle zostało złożone przy wymianie silnika. Też mam takie przypuszczenia że coś zrobiłem źle, tylko co?
Jedyne rzeczy jakie przychodzą mi do głowy to odwrotnie włożona wtyczka od czujnika skrętu w przekładni, zbyt mocno lub zbyt luźno naciągnięty pasek zębaty łączący listwę z silnikiem.
Tam nie nic innego co można schrzanic.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Screenshot_2023-07-23-13-47-22-185_com.astech.forscanlite.jpg (88.8 KB, 82 wyświetleń)
Slawko jest offline   Odpowiedź z Cytatem