Cytat:
|
Dzień dobry, z ciekawości spytam dlaczego nie masz najlepszego zdania o Castrol? Osobiście nie miałem jeszcze żadnej reklamacji l.......
|
Dobra banujcie dorzucę do ognia! TL;DR.
Ale:
To właśnie jest słuchanie mechanika tekstu typu "nie mialem żadnych reklamacji a założyłem/wlałem i nikt nie wrócił"
Otóż nie wróci bo:
1. jak z silnika korba wyjdzie bokiem to nikt nie zagląda do niego - idzie na szrot
2. jak inny mechanik rozbierze ale nie powie "kto Panu to spierd&^%?", patrząc na kwiecisty nagar lub zapchany smok, nie bedzie tutaj kombinował - złoży jak jest bo nie ma czasu politykować (ani poprawiać po sobie czy po innych).
3. przeciętny użytkownik nie kojarzy faktów jakości i marki oleju i części bo zazwyczaj nie ma na to wpływu co zostanie założone - platformy IC czy AE nie zawsze wszystko mają na stanie z dostępnościa za 2h gdy samochód jest na podnośniku - przychodzi modli się aby było tanio, płaci wyjeżdża i nie wraca szybko - dopiero jak się coś zepsuje (albo i to nie).
Dlatego ja i pewnie wiele osób korzysta z tego forum (czy innego) aby mieć wpływ co się leje do silnika/ montuje się do pojazdu - przez niektórych mechników znane to jako cebulactwo (zresztą niesłusznie).
Tak korzystam z tego forum i zakładam to co najlepsze rekomendowane -nigdy nie uległem żadnemu mechanikowi od momentu kiedy jestem na tym forum aby zamontował coś na co nigdy nie miał żadnych reklamacji. Sam po własnych doświadczeniach rekomenduje / sugeruję - na właśnej skórze przetestowane założone
Czy miałem reklamacje kiedykolwiek? Owszem. Ale nigdy się nie użerałem z mechanikiem tłumacząc że jego wina. Po prostu już więcej do niego nie pojechałem.
Przykład Opel Vectra C silnik 1.9CDTI - mechanik zmieniał filtr paliwa - a że takiego nie miał, założył inny od merca, a że nie pasował - uszczelnił silikonem czerwonym. Wtryski i pompa poszła. Ale zanim się dowiedziałem z ASO - gość wymienił pompę w baku, przewody paliwowe.
Przykład kolegi: pojechał na wymianę klocków hamulcowych - mechanik założył Breck - zarzekał się że nie miał żadnych uwag a zakłada je już - jak twierdził od 2 lat. Tyle że marka pojawiła się w dystrybucji dopiero od 3 tygodni. Klocki tak złożył, że rozsypał się materiał cierny - zostały same blaszki.
Jeśli z kilku źródeł słysze że Castrol to guano - to nawet gdyby za darmo dawali albo mieli rekomendacje samego Patryka z Krakowa - olewam.
Sorry za przydługie. Dzięki Panowie i Panie z forum, że jesteście i rekomendujecie i nierekomendujecie.