2.0TDCI przegrzanie silnika?
Wjechałem na autostradę, rozpędziłem się do 130km/h. Po 5 sekundach samochód zaczyna delikatnie zwalniać. Dodaję delikatnie gazu ale nic się nie dzieje. Nacisnąłem mocniej gaz i wskoczył komunikat silnik przegrzany natychmiast się zatrzymaj. Wskazówka pokazywała 120 stopni. Prędkość spadła do 80km/h. Do zjazdu miałem 2km. Jak już byłem na pasie zjazdowym to zauważyłem że wskazówka minimalnie się ruszyła powiedzmy na 115 stopni a potem w ciągu 1 sekundy spadła do 90 stopni. Po ok 10 sekundach uruchomił się wentylator. Za ok 5 min jadąc przez miasto 40-50 km/h wskazówka w ciągu 1s znowu poleciała na 120 stopni i momentalnie wróciła na 90 stopni. Po ok 2 min wentylator zgasł. Zatrzymałem się i zobaczyłem że rolety na chłodnicy są zamknięte. Płyn chłodniczy był na odpowiednim poziomie. Wyłączyłem silnik rolety na chłodnicy się otworzyły. Po uruchomieniu silnika znowu się zamknęły.
O co tu chodzi?
Pokazuje się komunikat że silnik przegrzany a wentylator się nie uruchomił.
Po chwili wskazanie temp wraca do normy i uruchamia się wentylator więc widać że działa. Żaluzje też działają bo otwierają się po wyłączeniu silnika.
Nie wiem czy jak włączył się wentylator czy żaluzje się otworzyły bo tego nie sprawdziłem.
Jak działa ten system? Najpierw otwiera się termostat, potem żaluzje a następnie włącza się jeden wentylator na chłodnicy a potem drugi? Czy oba startują jednocześnie i w zależności od potrzeb zmienia się im prędkość obrotowa. Bardzo rzadko w tym samochodzie słyszę że wentylator na chłodnicy pracuje. Nigdy nie miałem takiego problemu. W Mondeo było tak że słyszałem jak wentylator pracował na wolnych i szybkich obrotach a w tym Focusie jest tak że albo go słychać albo nie. Czy tak powinno być czy coś jest popsute i tylko startuje na max bo jakieś dodatkowe zabezpieczenie go uruchamia w trybie awaryjnym?
Ostatnio edytowane przez misda ; 31-07-2023 o 09:44
|