Temat: [Focus 2014-2018] 2.0TDCI przegrzanie silnika?
View Single Post
Stary 31-07-2023, 21:05   #7
misda
ford::average

Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi 150KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: 2.0TDCI przegrzanie silnika?

Przy spokojnej jeździe w mieście temperatura 90-100 stopni. Ale wystarczy raz mocniej wystartować ze świateł i momentalnie 115 stopni a wskazówka cały czas na 90. Myślę że nie ma pośrednich wskazań między 90 a 120 stopni dla tego zegara temperatury. Dopiero tryb TEST wyświetla prawidłowo. Dopiero jak temperatura dotrze do tych 120 to wskazówka z 90 na 120 wskoczy. Czemu robią takie beznadziejne wskaźniki to nie wiem. W Mondeo mk3 działał normalnie wskaźnik, było 90 to pokazywał 90 jak się przycisnęło po górach to wskazówka się przechylała w prawo do tych 100 stopni.
Rolety według mnie dobrze działają. Przy 100 stopniach były całkowicie otwarte a potem się trochę przymknęły jak spadło do 95 a po włączeniu klimy ponownie się otworzyły na max. Wentylator też dobrze działać, po prostu w środku jak się jedzie nie słychać że uruchomił się na pierwszym biegu, słychać dopiero drugi.
Jak się schładzał po zagrzaniu to przy 105 przymknęły się trochę rolety przy 104 wentylator z 2 biegu przeszedł na 1 a przy 100 całkiem się wyłączył.
Sterowanie żaluzjami jest bardziej zaawansowane niż wentylatorem.
Ogrzewanie słabo działa. Jak dam grzanie na max to po stronie kierowcy praktycznie nic się nie zmienia, po stronie pasażera czuć że trochę grzeje. Płyn chłodniczy po pół godziny chłodzenia w zbiorniku wyrównawczym ma 65 stopni więc termostat chyba wpuszcza. Chyba zostaje tylko pompa wody.
Dzięki za pomoc, w czwartek mechanik pozagląda, pewnie jak się błędy odczyta to się wyjaśni sprawa.
misda jest offline   Odpowiedź z Cytatem