Temat: [Focus 2011-2014] Woda we wnęce na koło zapasowe
View Single Post
Stary 12-08-2023, 18:38   #285
adam.kolberg
ford::amateur

Imię: Adam
Model: Focus MK3
Silnik: 1.0 EcoBoost
Rocznik: 2013
Domyślnie Woda w bagażniku

Cześć,

widziałem że temat wody w bagażniku przewija sie dość często, natomiast nie znalazłem odpowiedzi na przypadek występujący u mnie. Po większych opadach koło zapasowe potrafi stać do połowy w wodzie, a po ostatnich tygodniowych opadach woda była też pod stopami w u każdego pasażera i kierowcy (po dociśnięciu podłogi, woda wybijała z materiału na wierzch).

Udało mi sie zlokalizować miejsce z którego woda przedostaje się do bagażnika (okolice skrzyneczki z bezpiecznikami koło lewej tylnej lampy). Woda nie przedostaje się do bagażnika na bieżąco/chwilę*po polaniu auta - pierwsza kropelka pojawiła się po wylaniu kilkunastu wiader wody. Taśmy/naklejki uszczelniające były w bardzo dobrym stane i tak na prawdę nie byłem w stanie stwierdzić czy woda leci spod taśmy/naklejki uszczelniającej czy z łączenia między blachami (zdjęcie 4467). Natomiast zbierała się zaraz pod tymi miejscami. Po zaprzestaniu polewania auta, woda w bagażniku zbierała się jeszcze przez kolejną godzinę.

Odklejając podejrzaną taśmę uszczelniającą, okazało się że w zagłebieniu za nią stoi woda (zdjęcie 4457). Prubując dojść skąd się mogłą tam wziąć, odkręciłem tylną lampę ale nie było tam widać świeżych/morkych zacieków z wody, uszczelki na śrubach mocujących lampę też były suche (zdjęcia: 4464, 4465).

Próbując zlokalizować miejsce stojącej wody, zagladając pod auto znalazłem dwie zaśłepki/uszczelki (zdjęcie 4461). Wyjąłem obie, po wyjęciu tej mniejszej z lewej strony wypłynęła cała woda widoczna na wcześniejszym zdjęciu. Testowo sprawdziłem jak to wygląda z prawej strony auta i tam również po wyjęciu uszczelki, wypłynęła woda.

Pytanie z mojej strony: co to za zbiorniki, czy powinna w nich stać*woda (zakładam oczywiście że nie) i jak to uszczelnić? Mam wrażenie że woda jadnak dostaję się tam gdzieś spod zderzaka, ale nie chciałem już dziś brać się za jego demontarz.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG-4467.jpg (86.6 KB, 150 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG-4457.jpg (95.4 KB, 132 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG-4464.jpg (94.1 KB, 140 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG-4465.jpg (93.1 KB, 128 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG-4461.jpg (95.5 KB, 115 wyświetleń)
adam.kolberg jest offline   Odpowiedź z Cytatem