View Single Post
Stary 18-08-2023, 10:14   #63
steell
ford::professional

Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
Domyślnie Odp: Olej w kolektorze ssącym silnik 1.5 ecoboost

Cytat:
Napisał Bartek.K Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Próbował ktoś z was odciągać olej bez odkręcania przepustnicy?Pytam bo chyba wywali błędy jak odłącze pare kostek.Jestem też szczęśliwym nabywca gdzie Niemcowi wywaliło tłok ale się przyznał.Silnik jest po remoncie ale dalej jest stary kolektor.
Nie da rady, trzeba odkręcić i obowiazkowo postawić auto pochylone na lewą stronę. Ja juz po wymianie kolektora i separatora, niestety mech rozkręcał cały przód i demontował rozrusznik, bez tego nie da rady. Nie wiem czy olej dostaje się z odmy, są dwie podłączone do dolotu, jedna bezpośrednio do kolektora wprost na zawory /wstawiłem tam dodatkowy separator/ i drugą podpiętą przed turbiną. Moze dostawać się też z samej turbiny ale trudno to stwierdzic bo odma połączona na dolocie przed nia moze dostarczać tam olej co zafałszuje sytuację. Trzeba by ja było odłaczyc wyczyscić dolot i zobaczyc czy sie pojawi olej na przepustnicy.