View Single Post
Stary 18-08-2023, 12:27   #617
dodo02
ford::average

Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Hak holowniczy, jak powinien być zamontowany ?

Jeśli nie masz tej szarej, to musisz wykombinować zasilanie. Nie wiem prawdę mówiąc czy może to być zapalniczka. Dawno to czytałem, poczytaj w temacie od mondeo, albo tym. Jestem pewien że to pytanie już było, bo nie wszyscy mają szarą.

Z jednej strony ze schematu i opisu wynika, że jest to zasilanie do świateł, obwód zapalniczki jest chyba zasilany od razu po otwarciu drzwi, nie wiem kiedy się wyłącza, czy na pewno działa gdy włączysz ręcznie pozycje bez zapłonu i jak długo.
Z drugiej strony nie mam pojęcia jakim bezpiecznikiem jest zabezpieczona zapalniczka, ale jeśli tych światełek będziesz miał dużo to może być problem. Gdzieś czytałem, nie dotyczyło to S-max, że po podłączeniu lawety były problemy. Z przyczepą kempingową też mogą być o ile da się ją ciągnąć tym samochodem.

Pamiętaj jeszcze o podłączeniu odpowiednich przewodów wiązki bezpośrednio do masy w schowku bagażnika oraz ZAPROGRAMOWANIU komputera, bo inaczej nie będzie działał moduł. Poza tym jeśli zaprogramujesz kompa z modułem i potem go odepniesz, to z tego co pamiętam zaczynają się problemy (nie pamiętam jakie) - raz zainstalowany ma być podłączony.
dodo02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem