View Single Post
Stary 19-08-2023, 22:37   #4
Bednarldz
ford::amateur

Imię: Robert
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.8 tdci 115KM
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Uwalony moduł PCM po wgraniu kalibracji "usterka układu silnika" 1.8 TDCI

Panowie. Temat uważam za zamknięty.
Dziękuję wszystkim zaangażowanym w pomoc
Problemem okazał się chiński przewód ELS27 który moim zdaniem był za wolny i miał niestabilny przesył danych.
Działał on co prawda na sterownikach FTDI ale moim zdaniem one nie były do końca odpowiednie.
Pojechałem dziś z Łodzi do Piotrkowa Trybunalskiego aby odkupić Viakena (chipset STN2120) który jest dużo szybszy.
Jak się okazuje prędkość oraz stabilność zapisu miała tutaj kluczowe znaczenie.
Po zainstalowaniu sterowników i uruchomieniu Elmconfig zabrałem się za odczyt z pliku .bin konfiguracji/kalibracji a następnie wczytanie. Każdy komunikat zatwierdzałem tak.
Co prawda odczyt oraz zapis kalibracji trwał dłużej niż na chińskim ELS27 bo 32 minuty zamiast 5 ale widocznie tak musiało być.

Z dodatkowych czynności jakie wykonałem przed zapisem na nowym kabelku to:

-Zrzucenie biegu na luz(wyłapałem ten szczegół na spokojnie, bo wcześniej w panice nie zwróciłem na to uwagi : ) )

-oczyściłem z rdzy konektor przewodu z przewodu masowego który jest przykrecony do ramy auta ood akumulatorem.

-naładowałem prostownikiem akumulator do napiecia 13,3V ponieważ zapis pliku robiłem bez prostownika zdala od sieci 230V (stałem w "polu")

- zwolniłem port COM 1 dla Viakena (ponoć zalecany od 1 do 4)

Reasumując, te wszystkie czynności wykonane przed zapisem mogły mieć znaczenie ale nie musiały lecz warto zwrócić na to uwagę.

Jeżeli by ktoś miał jakieś pytania proszę pisać.

Pozdrawiam wszystkich wytrwałych ; )
Bednarldz jest offline   Odpowiedź z Cytatem