View Single Post
Stary 29-08-2023, 23:11   #150
kopson
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019
Domyślnie Odp: akcja serwisowa 1,6 EB układ chłodzenia 17S09

Cytat:
Napisał Karwol Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdzałem po numerze VIN, że auto nie jest objęte wspomniany akcją serwisową dot. układu chłodzenia.

Czy w ASO na żądanie mogą zamontować w aucie czujnik poziomu cieczy chłodzącej pomimo braku akcji serwisowej?
Sporo ecoboost'ów 1.6 z 2014r. nie podlegało akcji serwisowej. Wiem o tym, bo sam kiedyś użytkowałem Focusa z tym silnikiem i z tego rocznika. Pytałem o tę akcję w 2 serwisach ASO oraz sprawdzałem to na własną rękę po nr VIN korzystając z pomocy kolegów z forum. Wniosek: brak akcji na układ chłodzenia.
Wg informacji jakie udało mi się zdobyć, końcowa produkcja tych jednostek, która przypadała na 2014r. miała być fabrycznie poprawiona i bezpieczna (cokolwiek to znaczy), dlatego nie "łapała" się na wspomnianą akcję. W każdym razie przez niespełna 8 lat jazdy nie spotkała mnie żadna niespodzianka związana z silnikiem.

Co do czujnika poziomu płynu chłodniczego to wątpię, żeby ASO bawiła się w takie przeróbki, jeśli nie jest to konieczne i wymagane przez producenta. Chyba musiałbys poszukać jakiegoś warsztatu na własną rękę.
kopson jest offline   Odpowiedź z Cytatem