Focus MK2 FL jakie dla was ma wady i zalety
Cześć wszystkim. Ostatnio myślałem o zmianie mojego Focusa na inny samochód jakiś większy ale ciężko mi podjąć decyzję o sprzedaży dlatego robię za i przeciw. Może dołożycie swoją cegiełkę i napiszecie jakie dla was ma wady i zalety? Mój to Focus mk2 2008rok 1.8 flexifuel 125km przebieg 240tys.
Wady:
- fatalny schowek (po otwarciu wszystko wylatuje)
- głośny silnik w trasie (mimo wygłuszenia maski i praktycznie całego samochodu piankami i matami, nawet sznur piankowy w uszczelkach drzwi) moim zdaniem ma za duże obroty jak na np. 120km/h na piątym biegu
- duże spalanie (tryb mieszany 9.2 litra w lecie! A według komputera 10.3 litra)
- mało wygodny (mam 184cm i problem z kręgosłupem. Trasa daje mi nieźle w kość, bo nie jestem w stanie ustawić idealnie fotela)
- spontaniczne problemy z odpalaniem (już trzy lata szukam przyczyny i dalej nic. Po prostu czasem nie chce mu się odpalić i tyle)
- strasznie się nagrzewa (nie wiem czy to kolor grafitowy czy co ale magrzew się jak piekarnik, nawet mocna klimatyzacja ledwo daje rade. W porównaniu do drugiego auta vectry i wcześniejszej corolii to jest dramat)
- twarde zawieszenie (wybiera każdą dziurę a w moim mieście praktycznie każda ulica jest mega dziurawa. Czasem się boję że mi szczęka wypadnie. Mało komfortu dla pasażerów przy takim zawieszeniu)
- słabo wkręca się na obroty (dopiero od 2.5tys zaczyna żyć ten silnik a od 4tys to już całkiem idzie bo się klapki otwierają w kolektorze)
- kolektor i fatalne klapki co brzęczą
- ciężko chodzi kierownica (w sumie Mk 1 też ciężko chodziła)
- brak nawiewów na tylną kanapę
Zalety:
- szybko się nagrzewa silnik
- grzana przednia szyba to poezja
- idealny w miasto (nie za duży nie za mały)
- spoko bagażnik
- mało usterkowy (prócz tego odpalania)
- jak dla mnie dobre materiały we wnętrzu (u mnie nie widać żadnych oznak zużycia)
- podsufitka się nie odkleja jak w innych autach!
- dobrze się prowadzi na zakrętach (fajnie się trzyma drogi)
- lampy nie matowieją tak szybko jak w innych
- plug and play (dużo można dołożyć samemu)
- przyzwoite car audio (u mnie radio sony i głośniki z niebieską membraną
- bardzo ładnie wygląda (przynajmniej dla mnie Mk2 po lifcie jest ładnym samochodem)
|