Temat: [Mondeo 2014- ] Forscan i inne programy do obsługi
View Single Post
Stary 10-09-2023, 10:20   #280
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Forscan i inne programy do obsługi

Widze ze pisze tu tylko ja.
GearRange - dziwne bo do wyboru jest tylko 6R i 10R. Nie wiem czy to oznacza ilosc biegow. Ja mam 8-biegowa - zostawilem bez zmian.

Gear Shift Indication - wlaczylem
Target Gear Indication - wlaczylem

Nie wiem ktory z nich za co jest odpowiedzialny, ale wynikiem jest, ze po uzyciu manetki przy kierownicy, na IPC sie pojawi nr biegu na ktory skrzynia za chwile zmieni bieg. A jesli nie moze tego zrobic, np. ze wzgledu na nieodpowiednie obroty, to ten nr biegu bedzie chwile migal. Jesli w trakcie migania pojawia sie warunki dla zmiany, to bieg sie zmieni. W przeciwnym razie migajacy bieg zniknie i bieg sie nie zmieni.

Down Shift Indicator - wlaczylem
Wiadomo - pokazuje strzalke jak trzeba zredukowac bieg.

Upshift Indicator (manual transmission)
To mialem wlaczone z fabryki mimo ze mam automat. Pewnie nie dot. tylko manualnej skrzyni, bo skrzalka upshiftu pojawiala mi sie juz wczesniej po zamontowaniu manetek a przed zmianami w IPC.

Gear and Range Display
SelectShift Tech (SST)

Wlaczylem ale nie wiem czy to ma wplyw. Jest funkcja do ustawiania zakresu biegow jakie uzywa skrzynia. Ale musze doczytac instrukcje jak to sie wlacza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W Forscanie znalazlem jeszcze
Performance Shift,
Performance Shift Indicator

Ciekawe do czego to jest. Potrafie sobie wyobrazic (z aut wyscigowych).

Menu - Forward Collision Warning: Disabled - ciekawe bo mam wlaczony i w menu IPC moge wybierac czulosc

Menu - Adaptive Drive
Menu - Adaptive Steering
Menu - Adaptive Steering Comfort
Menu - Adaptive Steering Manual
Menu - Adaptive System
Menu - Drive Control

Wszystkie mam wylaczone. wie ktos ktore z nich do czego dokladnie sluzy? BTW CIagle latwiej mi popatrzec na config auta a nie pod auto wiec nie sprawdzalem amorkow. Ale chyba nie mam adaptywnego zawieszenia, bo nie mam modulu VDM, wiec chyba nie moge miec trybow sport/normal/comfort

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 10-09-2023 o 10:48
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem