gorący cały silnik i wszystko pod maską po kilku min jazdy.
Witam zakupiłem c max mk2 2011 1.6 tivct, wolnossąca benzyna. Auto chodziło cicho równo spalało ok 7,4 l. Postanowiłem po ok 1500km wymienić olej i filtry i akumulator. Po tej zmianie auto zaczęło palić średnio 10l czujniki parkowania przód działają tylko 5 sek po czym nie pokazuje nic. A najgorsze że bardzo sie grzeje silnik i wszystko pod maską. Z dziś przejechałem 8 km i sprawdziłem temp wewnątrz pod maską. blok silnika 82 st, temp zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego 79 st reszta tzn lampy akumulator filtr powietrza, paski: 62 st. Tego nie było wcześniej jakby ten silnik nie miał chłodzenia, niestety temp pokazuje 90 st na wyświetlaczu koło zegarów ale ona już sie robi po ok 1 minucie od włączenia. Nie idzie do góry powyżej 90 st. Spod maski śmierdzi plastikiem rozgrzanym. Mechanik podłączył komp i nic nie stwierdził. co mogło sie zepsuć? jak go kupowałem to jechałem nim z 10 minut czyli więcej niz te 8km i normalnie mogłem pod maską wszystko dotykać nic nie śmierdziało spalenizną plastiku a teraz wszystko jest gorące!
auto gdy kupiłem po ok 500 km wywaliło błąd katalizatora po 430 i po420. ale jeździłem ok 1000 km i nic nie działo sie z autem chodziło równo paliło normalnie i nie było gorące. wszystko sie stało złe jak odbierałem auto od mechanika a robił tylko olej filtry klocki i tarcze tył i akumulator. Auto trajkocze jak disel po odpaleniu wchodzi w obr 1500 po ok 30 sek zmniejszają sie do 900 . pali b duzo jakby na samym paliwie jechało.
boję sie ze po dłuższej jeździe wydmucha mi uszczelkę.
co to mogło sie stać fakt zmieniłem olej z castrol 5 w40 na 5w30 valvoline, akumulator z 53ah i 500A włożyłem molla 61ah i 600A.
tyle zmian pamiętam już jak po rozłączeniu akumulatora i włożeniu nowego auto chodziło jak czołg głośno i nierówno.
Cos podpowiecie bo mam wokół mechaników którzy jak nie widzą błędu w komputerze to uważają ze jest wszystko w porządku. Może silnik był czymś zalany jakimś doktorkiem czy co bo teraz chodzi głośno i nie równo. Możę zmienić olej na 5 w40?Dlaczego silnik i płyn chłodzący tak mocno sie grzeją?jakby nie było chłodzenia to powinno wyrzucić błąd na kokpicie?
|