View Single Post
Stary 11-09-2023, 11:52   #9
mass88
ford::beginner

Imię: marek
Model: c max mk2
Silnik: 1.6 ti-vct
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: gorący cały silnik i wszystko pod maską po kilku min jazdy.

mechanik sprawdzał komputerem i powiedział, ze nie ma błędów i dla niego jest wszystko ok.
olej zmieniałem 600km temu wiec mam zmienić z valvoline 5w30 na synpower? czy wlać ten co był castrol 5w40 wtedy chodził cicho.
czy przeczyszczenie przepustnicy i regulacja luzów zaworowych uciszy silnik i zmniejszy spalanie?

zmieniałem aku bo ciągle mnie informował że aku rozładowane mimo ze ładowałem go cała noc i elektryk sprawdzał ze ładowanie ma dobre z alternatora. Mechanik komputerem powiedział ze nie widzi u mnie tej opcji resetowania bms wiec w tej wersji nie trzeba resetować. ja sam to zrobiłem naciskając 10razy przeciwmgielne i awaryjne i wtedy ikonka mi mignęła akumulatora. Uznałem ze sie zresetował. tylko trzeba by zmienić pojemność z 53 na 61ah ale mechanik nie widzi tego w systemie. Dlatego pewnie jest ciągle nie doładowywany???grunt ze skończyła się ikonka pojawiać ze aku rozładowany.
Natomiast wcześniej zrobiłem test pobierania prądu bo myślałem ze mi coś zabiera prąd z aku dlatego był ciage rozładowany i elektryk podpiął sondy miernika miedzy klemę a akumulatorem i po ok 30 min auto nie pobierało nic prądu 0,00A. powtórzyliśmy i było tak samo a powinno byc ok 0,05A. wzruszył ramionami i kazał szukać lepszego elektromechanika.
poza tym raz na kilka razy jak zamykam auto z pilota nie włącza sie dioda przy kłódce zamkniętej na panelu radiowym od sony mimo ze auto jest zamknięte. Co to może oznaczać?

możesz dokładnie opisać jak sprawdzić temperatury programem komputerowym?bo może powiem mechanikowi i to sprawdzi.

sondy wg mechanika dobre tylko kat zapchany.

pdc niestety nie działa z przodu bo te z tyłu działają. wydaje mi sie ze przestały działac po zmianie akumulatora. Myślałem ze kable sie przetarły ale jak włączę zapłon i auto-stoi blisko ściany parkingu to sie włączają i pokazują alert ale jak ruszę autem to zostaje tylko literka F czyli skrot od ang przód ale nie podaje danych mimo ze jestem bliżej ściany.

rozdzad był robiony w listopadzie 22 z pompo wody i tyle wpisane w ksiazeczce. ja go kopiłem miesiąc temu. rozumiem ze w programie wyjdzie czy wypada zapłon?

i co to tyka tak na środku podszybia z 2 sekundy po wyłączeniu zapłonu coś się uzbraja?

Czy możecie polecić dobrego elektromechanika z lublina lub okolic ktory potrafi więcej niz zobaczyć i wykasować błędy a potrafi odczytać prace silnika?coś doradzi i dobrze zdiagnozuje auto?bo trafiłem na słabych mimo dobrych opinii na google.

napewno sie przejmuje za bardzo bo wcześniej miałem tylko disle i były bezproblemowe i bezobsługowe a tutaj widzę pewne problemy już na starcie.
mass88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem