View Single Post
Stary 18-09-2023, 00:26   #146
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Adaptacyjne reflektory LED - ustawienia, opinie

Cytat:
Napisał pioterekb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na wielu forach (również zagranicznych) spotkałem się z problemem wyskakującego błędu oświetlenia adaptacyjnego i komunikatu na wyświetlaczu - Sprawdź światła adaptacyjne.... Światła przechodzą wówczas w jakiś tryb serwisowy, wiązka światła opada i świeci kilka metrów przed pojazdem - światła mijania. Niestety problem mojego MK5 również dotknął. W ASO problem jest znany i chyba dosyć powszechny. W moim przypadku wykonali aktualizację HCM, ale to błędu nie usunęło. Kolejnym proponowanym krokiem jest wymiana reflektora - cena około 7tys. zł bez usługi !!!!
Nie wiem czy w innych markach samochodów również użytkownicy się z tym ..... męczą, ale mimo swoich zalet, to główny powód mieszanych uczuć co do reflektorów FDL. LEDy miały być bezobsługowe i długowieczne, a w moim przypadku (70tys. przebiegu, 6 lat) jest spory problem.
U mnie też się raz taki błąd pojawił, po wyłączeniu i włączeniu zapłonu wszystko chodzi ok. W tych czasach 6 lat to można uznać za "długowieczne" niestety.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem