View Single Post
Stary 09-11-2023, 22:42   #20
dodo02
ford::average

Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Trudno chodząca skrzynia/jak regulowac linki skrzyni biegow/olej do skrzyni

Oryginalny post edytowałem, ponieważ doszło z mojej strony do pomyłki w ocenie sytuacji, cięgno przy lewarku wcale nie było pęknięte, tylko czymś wybrudzone, a że słaby dostęp i pośpiech więc dopiero następnego dnia po zanurzeniu paluchów przekonałem się, że jest ok.

Cytat:
Napisał GT-91 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyrabia się ten czerwony plastik (link poniżej) blokujący linkę w końcówce i linka szczególnie w skrajnych położeniach przy większym oporze przemieszcza się co powoduje dziwne zachowanie drążka https://allegro.pl/oferta/lacznik-li...-6-13853942754
Dzięki za odpowiedź, miałem odpisać od razu, ale... no właśnie chciałbym raz jeszcze podbić temat i poprosić Was o pomoc.

Problem który opisałem dwa wpisy wyżej (#18) przejeździłem aż do serwisu przedwakacyjnego pod koniec czerwca. Wtedy mechanik przy okazji innych planowanych napraw zawyrokował, że strasznie ciężko chodzi mi sprzęgło i dziwne że moja noga to wytrzymuje. Wymienił sprzęgło a po rozłożeniu okazało się że przyszedł czas na dwumasę. Po naprawie przy pierwszym uruchomieniu myślałem że pedał wpadł w podłogę... tak lekko chodziło. Biegi też wchodziły gładko, chociaż nie tak gładko jak bym chciał. Koledzy stwierdzili że w ich 12-13 letnich focusach jest dużo gorzej i żebym nie narzekał. Ale już po dwóch miesiącach było coraz gorzej. Do jesieni jeśli jeździłem to tylko na dłuższych dystansach i szybko zapominałem o problemie. Aktualnie prawie codziennie bujam się po mieście po dosłownie parę km wożąc dzieciaki na zajęcia i rzadko rozpędzam się do 4 biegu. Za to coraz gorzej jest z 1 i 2. Generalnie tak jak w poprzednim wpisie - zaczynam walczyć z lewarkiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie odpisałem na wpis kolegi @GT-91 bo po podniesieniu mieszka pomyślałem że napisał o innym modelu, albo polift nie ma linek tylko cięgna i jakiś wymyślny mechanizm. Sorry, ale słabo się znam na motoryzacji i konstrukcji samochodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wtedy niczego dziwnego tam nie zobaczyłem. Poza tym byłem tuż po naprawie i chciałem poobserwować.

Spojrzałem raz jeszcze w zeszłym tygodniu i zauważyłem spore wytarcie widoczne na zdjęciu poniżej, jest nawet lekkie pęknięcie (zaznaczone) w miejscu gdzie schodzi wsteczny. Jak przerzucam drążek 1-2-R-N-1-2-N to nie wydaje się żeby coś tam haczyło.

Pozostała ocena linek po stronie skrzyni.

----------------------------
14.11.2023 Aktualizacja

Wczoraj wieczorem próbowałem wyregulować linkę. Zarówno na luzie jak i na czwórce jak to zalecają w przytoczonej w pierwszych wpisach instrukcji. Możliwe, że źle to robię (nie miałem narzędzia, ani drugiej osoby), ale nic to nie dało, albo dało bardzo mało. Próbowałem w różne strony podciągnąć/skrócić ale dochodziłem do skrajnych pozycji w których przestawała wchodzić w ogóle 1 lub 2.

Wspomniany plastik (w s-max) żółty, wydaje się, że trzyma dobrze. Sam przegub na mocowaniu tej regulowanej linki też. Nie czuć luzu na tej lince. Drugi przegub ma wyczuwalne luzy, i to całkiem spore. Nie wiem na ile jest ta linka ma znaczenie w tym przypadku, to jest ta poruszana przez drążek w czasie ruchu przód/tył (3 i 4 z pozycji luzu). Ogólnie linki chodzą gładko, jestem w stanie od strony skrzyni przerzucać gładko biegi (4-N-3) i drążek zmienia swoje położenie.

Co mnie jeszcze zastanawia to spory luz osiowy (w pionie) na dźwigni wybieraka połączonej z nieregulowalną linką (zdjęcie). Chodzi to góra/dół w zakresie 2-3 mm na oko.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20231109_190024_396.jpg (93.9 KB, 75 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20231109_190007_606.jpg (93.0 KB, 69 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20231114_081439_539.jpg (88.9 KB, 60 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez dodo02 ; 14-11-2023 o 09:05 Powód: Aktualizacja
dodo02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem